[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis dla biegacza: Kremowa zapiekanka z kalafiorem

Kalafior to warzywo niezwykle bogate w witaminy C, K, B6, B9, a praktycznie pozbawiony przy tym kalorii – w 100 gramach jest tylko 20 kcal. Na chłodną, zimową aurę, proponujemy lekką wersję zapiekanki na bazie kalafiora, pełnoziarnistego makaronu i niewielkiej ilości sera.

Kremowa zapiekanka z kalafiorem fot. Megan Schlow

Podczas zdradzieckiej końcówki zimy i bardzo wczesną wiosną, organizm nadal domaga się odpowiednich dostaw energii. Zamiast tłuszczu poczęstuj go jednak kalafiorem z dodatkiem sera.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kalafior (oczyszczony i podzielony na różyczki)
  • 225 gramów pełnoziarnistego makaronu „kolanka” lub „świderki”
  • ½ szklanki startego sera (edamski, typu cheddar lub ementaler)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  •  ¼ szklanki startego parmezanu
  • ½ pełnoziarnistej bułki tartej

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewaj piekarnik do 200 oC. Podgrzej w rondlu bulion i gotuj go z liśćmi laurowymi przez 5 minut na małym ogniu, a następnie usuń liście. Następnie zagotuj wodę i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj przez 15 minut, a potem zmiksuj w blenderze. Makaron ostudź zimną wodą i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.

Kalafiora wymieszaj z bulionem, serem, oliwą, musztardą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, aż uzyskasz konsystencję kremu. Nakładaj naprzemiennie warstwy kalafiora i makaronu, tak by krem był ostatni. Posyp parmezanem i bułką tartą. Piecz 20 minut. Porcja dla czterech osób.

W jednej porcji: 420 kcal, węglowodany: 57 g, białko: 20 g, tłuszcz: 15 g

RW 03/2013

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij