[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki są bogate w białko i selen – pierwiastek szczególnie potrzebny podczas regeneracji mięśni. A jeśli dodasz do nich białą fasolę, otrzymasz idealne zestawienie białka zwierzęcego i roślinnego. Doskonałe danie po ciężkim treningu - a do tego bardzo smaczne.

Krewetki w sosie pomidorowym Krewetki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na posiłek po ciężkim treningu (fot. Lisa Shin).

Krewetki to jedne z najłatwiej dostępnych owoców morza, a ich smaczne mięso sprawiło, że na stałe wpisały się już w nasz jadłospis. W tym daniu będą gotowe w kilka minut.

Składniki dla 4 osób:

  • około 500 g krewetek z ogonkami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g odsączonej białej fasoli z puszki
  • 1 kubek rosołu warzywnego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Lubisz krewetki? Sprawdź nasze inne przepisy z owocami morza:

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj oddzielnie krewetki, 1 łyżeczkę oliwy oraz paprykę i wrzuć je na rozgrzaną wcześniej na średnim ogniu dużą patelnię.
  2. Smaż 1-2 minuty, a na ostatnich kilkanaście sekund dodaj połowę przygotowanego czosnku.
  3. Zdejmij krewetki z patelni i na chwilę odłóż je do miseczki.
  4. Na tę samą patelnię wylej 2 łyżki oliwy, wrzuć liść laurowy i pozostały czosnek. Smaż do momentu, kiedy czosnek stanie się złoty (kilka sekund).
  5. Dodaj pomidory, cukier i duś tak długo, aż masa zgęstnieje (około 2 minut).
  6. Dodaj koncentrat, aż całość lekko ściemnieje, a płyn lekko odparuje.
  7. Dorzuć fasolę i dolej rosołu; gotuj, aż masa ponownie zgęstnieje (5 minut).
  8. Wrzuć krewetki i dodaj pietruszkę.
  9. Gotuj aż do otrzymania odpowiedniej temperatury, po czym okraś pozostałą oliwą. Danie jest gotowe.

W jednej porcji: 436 kcal węglowodany: 37 g białko: 35 g tłuszcz: 17 g

REKLAMA

RW 01-02/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij