[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Przepis dla biegacza: Krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki są bogate w białko i selen – pierwiastek szczególnie potrzebny podczas regeneracji mięśni. A jeśli dodasz do nich białą fasolę, otrzymasz idealne zestawienie białka zwierzęcego i roślinnego. Doskonałe danie po ciężkim treningu - a do tego bardzo smaczne.

Krewetki w sosie pomidorowym Pomysł na przyrządzenie krewetek / fot. Lisa Shin

Krewetki to jedne z najłatwiej dostępnych owoców morza, a ich smaczne mięso sprawiło, że na stałe wpisały się już w nasz jadłospis. W tym daniu będą gotowe w kilka minut.

Składniki:

REKLAMA
  • około 500 g krewetek z ogonkami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g odsączonej białej fasoli z puszki
  • 1 kubek rosołu warzywnego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zmieszaj oddzielnie krewetki, 1 łyżeczkę oliwy oraz paprykę i wrzuć je na rozgrzaną wcześniej na średnim ogniu dużą patelnię. Smaż 1-2 minuty, a na ostatnich kilkanaście sekund dodaj połowę przygotowanego czosnku. Zdejmij krewetki z patelni i na chwilę odłóż je do miseczki.

Na tę samą patelnię wylej 2 łyżki oliwy, wrzuć liść laurowy i pozostały czosnek. Smaż do momentu, kiedy czosnek stanie się złoty (kilka sekund). Dodaj pomidory, cukier i duś tak długo, aż masa zgęstnieje (około 2 minut). Dodaj koncentrat, aż całość lekko ściemnieje, a płyn lekko odparuje. Dorzuć fasolę i dolej rosołu; gotuj, aż masa ponownie zgęstnieje (5 minut). Wrzuć krewetki i dodaj pietruszkę.

Gotuj aż do otrzymania odpowiedniej temperatury, po czym okraś pozostałą oliwą. Danie dla 4 osób gotowe.

W jednej porcji: 436 kcal węglowodany: 37 g białko: 35 g tłuszcz: 17 g

RW 01-02/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij