Krewetki to jedne z najłatwiej dostępnych owoców morza, a ich smaczne mięso sprawiło, że na stałe wpisały się już w nasz jadłospis. W tym daniu będą gotowe w kilka minut.
Składniki dla 4 osób:
- około 500 g krewetek z ogonkami
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g odsączonej białej fasoli z puszki
- 1 kubek rosołu warzywnego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Lubisz krewetki? Sprawdź nasze inne przepisy z owocami morza:
- Przepis na paellę z krewetkami i kiełbasą chorizo
- Przepis dla biegacza: Zupa z krewetkowa z kukurydzą
- Przepis dla biegacza: Makaron spaghetti z owocami morza
- Paella lepsza niż w Walencji [PRZEPIS]
Przygotowanie:
- Zmieszaj oddzielnie krewetki, 1 łyżeczkę oliwy oraz paprykę i wrzuć je na rozgrzaną wcześniej na średnim ogniu dużą patelnię.
- Smaż 1-2 minuty, a na ostatnich kilkanaście sekund dodaj połowę przygotowanego czosnku.
- Zdejmij krewetki z patelni i na chwilę odłóż je do miseczki.
- Na tę samą patelnię wylej 2 łyżki oliwy, wrzuć liść laurowy i pozostały czosnek. Smaż do momentu, kiedy czosnek stanie się złoty (kilka sekund).
- Dodaj pomidory, cukier i duś tak długo, aż masa zgęstnieje (około 2 minut).
- Dodaj koncentrat, aż całość lekko ściemnieje, a płyn lekko odparuje.
- Dorzuć fasolę i dolej rosołu; gotuj, aż masa ponownie zgęstnieje (5 minut).
- Wrzuć krewetki i dodaj pietruszkę.
- Gotuj aż do otrzymania odpowiedniej temperatury, po czym okraś pozostałą oliwą. Danie jest gotowe.
W jednej porcji: 436 kcal węglowodany: 37 g białko: 35 g tłuszcz: 17 g
RW 01-02/2015