Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Kukurydza po meksykańsku

Szybki sposób, jak uczynić z napakowanej dobrymi węglowodanami, witaminą C i selenem kukurydzy świetny dodatek do potreningowego obiadu. W Meksyku je się tak przyrządzone kolby ze straganów na ulicy. Ty możesz ją zrobić na grillu lub w piekarniku.

Kukurydza po meksykańsku fot. Kurt Wilson

Przekąska, którą Ci proponujemy to doskonałe uzupełnienie codziennego jadłospisu - jest zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 4 kolby oczyszczonej z łupin kukurydzy
  • ¼ szklanki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki przyprawy chili, garść kolendry
  • starta skórka i sok z jednej limonki
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • 1 szklanka połamanych kukurydzianych chipsów tortilla lub pokrojonego w kostkę wysuszonego chleba z pełnego ziarna
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grill rozgrzej do średniej temperatury i umieść ruszt 10 cm od ognia (ewentualnie nastaw piekarnik na 160 stopni C). Ponakłuwaj każdą kolbę wzdłuż ostrym widelcem. Grilluj lub piecz je przez ok. 15 do 20 minut, przewracając każdą aż do momentu, gdy niektóre ziarenka będą przyrumienione, a pozostałe jasnobrązowe.

W misce zmieszaj majonez, oliwę, chili, skórkę z limonki, sok, sól i pieprz. Pozostałe składniki zmiel w robocie kuchennym do uzyskania chrupiącej posypki, którą następnie umieść na talerzu. Gdy kukurydza będzie gotowa, poczekaj, aż ostygnie, i rozsmaruj na niej majonezową mieszankę. Teraz obtocz kolby w chrupiącej panierce. Posyp kolendrą. Danie dla 4 osób.

W jednej porcji: 341 kcal węglowodany: 33 g białko: 6 g tłuszcz: 23 g

RW 09/2014  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij