[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Kukurydza po meksykańsku

Szybki sposób, jak uczynić z napakowanej dobrymi węglowodanami, witaminą C i selenem kukurydzy świetny dodatek do potreningowego obiadu. W Meksyku je się tak przyrządzone kolby ze straganów na ulicy. Ty możesz ją zrobić na grillu lub w piekarniku.

Kukurydza po meksykańsku fot. Kurt Wilson

Przekąska, którą Ci proponujemy to doskonałe uzupełnienie codziennego jadłospisu - jest zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

REKLAMA
  • 4 kolby oczyszczonej z łupin kukurydzy
  • ¼ szklanki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki przyprawy chili, garść kolendry
  • starta skórka i sok z jednej limonki
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • 1 szklanka połamanych kukurydzianych chipsów tortilla lub pokrojonego w kostkę wysuszonego chleba z pełnego ziarna
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grill rozgrzej do średniej temperatury i umieść ruszt 10 cm od ognia (ewentualnie nastaw piekarnik na 160 stopni C). Ponakłuwaj każdą kolbę wzdłuż ostrym widelcem. Grilluj lub piecz je przez ok. 15 do 20 minut, przewracając każdą aż do momentu, gdy niektóre ziarenka będą przyrumienione, a pozostałe jasnobrązowe.

W misce zmieszaj majonez, oliwę, chili, skórkę z limonki, sok, sól i pieprz. Pozostałe składniki zmiel w robocie kuchennym do uzyskania chrupiącej posypki, którą następnie umieść na talerzu. Gdy kukurydza będzie gotowa, poczekaj, aż ostygnie, i rozsmaruj na niej majonezową mieszankę. Teraz obtocz kolby w chrupiącej panierce. Posyp kolendrą. Danie dla 4 osób.

W jednej porcji: 341 kcal węglowodany: 33 g białko: 6 g tłuszcz: 23 g

RW 09/2014  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij