Przepis dla biegacza: Kurczak curry z dynią

To danie rozgrzeje Cię, kiedy zmarznięty wpadniesz po treningu do kuchni. Orientalne przyprawy na czele z curry i białko zawarte w lekkim mięsie z kurczaka zregenerują Twoje mięśnie. Kurczak curry z dynią to idealny posiłek po mroźnym treningu w środku zimy.

Kurczak curry z dynią Joe Mckendry
fot. Joe Mckendry

Jednym ze składników curry jest kurkuma, która zawiera substancje zwalczające zapalenia. Organizm lepiej je wchłania, gdy są połączone z tłuszczem, np. z mleka kokosowego.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe trawy cytrynowej (zmielonej)
  • 2 papryczki chili (usuń nasiona i posiekaj drobno miąższ)
  • 3 łyżki stołowe świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki stołowe curry
  • 2 piersi z kurczaka (około 800 g), pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 4 szklanki dyni (około 350 g), pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

Zamarynuj kurczaka, czyli wymieszaj z posiekaną papryczką chili, imbirem oraz 2 łyżkami curry i wsadź do lodówki na 4 godziny. Do dużego rondla wrzuć cebulę, czosnek, pozostałą część curry i papryczek chili. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą i zmiękną. Dodaj kurczaka z marynatą, sól, cukier i gotuj przez 2 minuty. Wlej do tego mleko kokosowe i pozwól, żeby to wszystko dusiło się na wolnym ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj dynię i duś około 15 minut, aż kurczak i dynia będą gotowe. Porcja dla 6 osób.

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 250 g węglowodany: 15 g, białko: 32 g, tłuszcz: 7 g

RW 12/2009

Zobacz również:
REKLAMA
}