[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Kurczak curry z dynią

To danie rozgrzeje Cię, kiedy zmarznięty wpadniesz po treningu do kuchni. Orientalne przyprawy na czele z curry i białko zawarte w lekkim mięsie z kurczaka zregenerują Twoje mięśnie. Kurczak curry z dynią to idealny posiłek po mroźnym treningu w środku zimy.

Kurczak curry z dynią fot. Joe Mckendry

Jednym ze składników curry jest kurkuma, która zawiera substancje zwalczające zapalenia. Organizm lepiej je wchłania, gdy są połączone z tłuszczem, np. z mleka kokosowego.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe trawy cytrynowej (zmielonej)
  • 2 papryczki chili (usuń nasiona i posiekaj drobno miąższ)
  • 3 łyżki stołowe świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki stołowe curry
  • 2 piersi z kurczaka (około 800 g), pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 4 szklanki dyni (około 350 g), pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

Zamarynuj kurczaka, czyli wymieszaj z posiekaną papryczką chili, imbirem oraz 2 łyżkami curry i wsadź do lodówki na 4 godziny. Do dużego rondla wrzuć cebulę, czosnek, pozostałą część curry i papryczek chili. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą i zmiękną. Dodaj kurczaka z marynatą, sól, cukier i gotuj przez 2 minuty. Wlej do tego mleko kokosowe i pozwól, żeby to wszystko dusiło się na wolnym ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj dynię i duś około 15 minut, aż kurczak i dynia będą gotowe. Porcja dla 6 osób.

REKLAMA

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 250 g węglowodany: 15 g, białko: 32 g, tłuszcz: 7 g

RW 12/2009

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij