Jednym ze składników curry jest kurkuma, która zawiera substancje zwalczające zapalenia. Organizm lepiej je wchłania, gdy są połączone z tłuszczem, np. z mleka kokosowego.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe trawy cytrynowej (zmielonej)
- 2 papryczki chili (usuń nasiona i posiekaj drobno miąższ)
- 3 łyżki stołowe świeżo startego imbiru
- 3 łyżki stołowe curry
- 2 piersi z kurczaka (około 800 g), pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 4 szklanki dyni (około 350 g), pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
Zamarynuj kurczaka, czyli wymieszaj z posiekaną papryczką chili, imbirem oraz 2 łyżkami curry i wsadź do lodówki na 4 godziny. Do dużego rondla wrzuć cebulę, czosnek, pozostałą część curry i papryczek chili. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą i zmiękną. Dodaj kurczaka z marynatą, sól, cukier i gotuj przez 2 minuty. Wlej do tego mleko kokosowe i pozwól, żeby to wszystko dusiło się na wolnym ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj dynię i duś około 15 minut, aż kurczak i dynia będą gotowe. Porcja dla 6 osób.
Wartości odżywcze dla jednej porcji: 250 g węglowodany: 15 g, białko: 32 g, tłuszcz: 7 g
RW 12/2009