[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis dla biegacza: Kurczak w czosnku, cynamonie i winie

Ten przepis na kurczaka ma niewiele tłuszczu, bo do jego przygotowania użyjesz pełnej zdrowych tłuszczów oliwy. Masz obawy, co do tego, czy danie przypadnie Ci do gustu? Niepotrzebnie. Ponieważ będzie duszone przez odpowiednio długi czas, kurczak dosłownie eksploduje smakiem.

Przepis dla biegacza: Kurczak w czosnku i cynamonie fot. Michael Lavine, Joseph De Leo

Cynamonowy kurczak to pełne doładowanie zmęczonych mięśni. Sprawdzi się najlepiej po długim, ciężkim treningu lub starcie, w którym atakowałeś życiówkę.

Składniki:

REKLAMA
  • kurczak (1,2-1,5 kg), rozkrojony na 8 części
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 1 1/2 cebuli, grubo krojonej
  • 1/2 kubka wytrawnego białego wina
  • kubek wody
  • kubek rosołu drobiowego
  • 180 g przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanego, świeżego oregano

Przygotowanie:

Zagotuj wodę ze szczyptą soli morskiej i odstaw ją na bok. Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami. Zmieszaj cynamon, sól i pieprz w małej miseczce i takim miksem natrzyj kurczaka. Rozgrzej oliwę w dużej, głębokiej patelni na dużym ogniu. Nałóż na nią kurczaka i piecz przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Teraz zmniejsz ogień do średniego, zdejmij z patelni kurczaka, nałóż cebulę, połowę czosnku i poczekaj, aż cebula zacznie się złocić.

Wlej na patelnię wino i duś wszystko, aż wino wyparuje. Potem wlej wodę i rosół, dodaj przecier i oregano oraz resztę czosnku i włóż z powrotem kurczaka. Płyn powinien zakrywać mięso w 3/4. Nakryj patelnię pokrywką i duś potrawę na małym ogniu przez godzinę, aż kurczak zmięknie. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Serwuj kurczaka z brązowym ryżem.

Energia: 360 kcal, białka: 40 g, węglowodany: 18 g, tłuszcz: 11 g

RW 04/2008

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij