Cynamonowy kurczak to pełne doładowanie zmęczonych mięśni. Sprawdzi się najlepiej po długim, ciężkim treningu lub starcie, w którym atakowałeś życiówkę.
Składniki:
- kurczak (1,2-1,5 kg), rozkrojony na 8 części
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- 1 1/2 cebuli, grubo krojonej
- 1/2 kubka wytrawnego białego wina
- kubek wody
- kubek rosołu drobiowego
- 180 g przecieru pomidorowego
- łyżka posiekanego, świeżego oregano
Przygotowanie:
Zagotuj wodę ze szczyptą soli morskiej i odstaw ją na bok. Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami. Zmieszaj cynamon, sól i pieprz w małej miseczce i takim miksem natrzyj kurczaka. Rozgrzej oliwę w dużej, głębokiej patelni na dużym ogniu. Nałóż na nią kurczaka i piecz przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Teraz zmniejsz ogień do średniego, zdejmij z patelni kurczaka, nałóż cebulę, połowę czosnku i poczekaj, aż cebula zacznie się złocić.
Wlej na patelnię wino i duś wszystko, aż wino wyparuje. Potem wlej wodę i rosół, dodaj przecier i oregano oraz resztę czosnku i włóż z powrotem kurczaka. Płyn powinien zakrywać mięso w 3/4. Nakryj patelnię pokrywką i duś potrawę na małym ogniu przez godzinę, aż kurczak zmięknie. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Serwuj kurczaka z brązowym ryżem.
Energia: 360 kcal, białka: 40 g, węglowodany: 18 g, tłuszcz: 11 g
RW 04/2008