Przepis dla biegacza: Kurczak w czosnku, cynamonie i winie

Ten przepis na kurczaka ma niewiele tłuszczu, bo do jego przygotowania użyjesz pełnej zdrowych tłuszczów oliwy. Masz obawy, co do tego, czy danie przypadnie Ci do gustu? Niepotrzebnie. Ponieważ będzie duszone przez odpowiednio długi czas, kurczak dosłownie eksploduje smakiem.

Przepis dla biegacza: Kurczak w czosnku i cynamonie Michael Lavine, Joseph De Leo
fot. Michael Lavine, Joseph De Leo

Cynamonowy kurczak to pełne doładowanie zmęczonych mięśni. Sprawdzi się najlepiej po długim, ciężkim treningu lub starcie, w którym atakowałeś życiówkę.

Składniki:

  • kurczak (1,2-1,5 kg), rozkrojony na 8 części
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 1 1/2 cebuli, grubo krojonej
  • 1/2 kubka wytrawnego białego wina
  • kubek wody
  • kubek rosołu drobiowego
  • 180 g przecieru pomidorowego
  • łyżka posiekanego, świeżego oregano

Przygotowanie:

Zagotuj wodę ze szczyptą soli morskiej i odstaw ją na bok. Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami. Zmieszaj cynamon, sól i pieprz w małej miseczce i takim miksem natrzyj kurczaka. Rozgrzej oliwę w dużej, głębokiej patelni na dużym ogniu. Nałóż na nią kurczaka i piecz przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Teraz zmniejsz ogień do średniego, zdejmij z patelni kurczaka, nałóż cebulę, połowę czosnku i poczekaj, aż cebula zacznie się złocić.

Wlej na patelnię wino i duś wszystko, aż wino wyparuje. Potem wlej wodę i rosół, dodaj przecier i oregano oraz resztę czosnku i włóż z powrotem kurczaka. Płyn powinien zakrywać mięso w 3/4. Nakryj patelnię pokrywką i duś potrawę na małym ogniu przez godzinę, aż kurczak zmięknie. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Serwuj kurczaka z brązowym ryżem.

Energia: 360 kcal, białka: 40 g, węglowodany: 18 g, tłuszcz: 11 g

RW 04/2008

Zobacz również:
REKLAMA
}