[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kuskus z kurczakiem i orzechami [PRZEPIS]

Biegacz potrzebuje dania skrojonego na jego potrzeby. Takim właśnie jest ten przepis, łączy w sobie bowiem bogate w witaminy z grupy B mięso  kurczaka, sycącą i szybką w przygotowaniu kaszę kuskus oraz pełne wartości odżywcze orzeszki piniowe.

Kkuskus z kurczakiem i cytryną fot. RGB Digital

Mięso kurczaka zawiera witaminę B3, która umożliwia rozkład węglowodanów, tłuszczy i białek oraz przemianę ich w energię, a także witaminę B6, która pomaga w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych ciałek krwi. Orzeszki piniowe zawierają witaminę E, silny przeciwutleniacz, oraz cynk potrzebny do produkcji dehydrogenazy – enzymu, który usuwa kwas mlekowy z mięśni.

Odkryty w mięcie kwas ursolowy, będący związkiem przeciwzapalnym, pomoże Ci złagodzić bóle mięśni. Mięta zawiera także antyoksydanty, które po wyczerpującym biegu pomogą systemowi odpornościowemu szybko wrócić do normy.

Jak ułożyć dietę: Łatwy sposób na zbilansowane posiłki

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • tarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g kaszy kuskus
  • 200 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 125 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 30 g prażonych orzeszków piniowych
  • duża garść poszatkowanych liści mięty
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pierś z kurczaka, aż mięso zrobi się białe. Przełóż mięso do płytkiego naczynia i pozwól mu ostygnąć. Zmiksuj razem sok z cytryny, skórkę cytrynową, resztę oliwy z oliwek, trochę soli oraz pieprzu i polej marynatą mięso. Zmieszaj wszystko, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą, nakryj szczelnie naczynie (możesz włożyć je do worka foliowego) i wstaw na 10 minut do lodówki.

Wsyp kaszę kuskus do dużej miski i zalej bulionem. Zostaw ją na 5 minut, aż rosół zostanie wchłonięty przez ziarna, a później zamieszaj całość widelcem. Pozwól kaszy stygnąć przez kolejne kilka minut, a potem wrzuć do miski pomidory, orzechy i połowę mięty. Dopraw do smaku. Nałóż na kaszę kawałki kurczaka, polewając całość pozostałą częścią marynaty i posypując resztą mięty.

RW 11-12/2009

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij