Mięso kurczaka zawiera witaminę B3, która umożliwia rozkład węglowodanów, tłuszczy i białek oraz przemianę ich w energię, a także witaminę B6, która pomaga w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych ciałek krwi. Orzeszki piniowe zawierają witaminę E, silny przeciwutleniacz, oraz cynk potrzebny do produkcji dehydrogenazy – enzymu, który usuwa kwas mlekowy z mięśni.
Odkryty w mięcie kwas ursolowy, będący związkiem przeciwzapalnym, pomoże Ci złagodzić bóle mięśni. Mięta zawiera także antyoksydanty, które po wyczerpującym biegu pomogą systemowi odpornościowemu szybko wrócić do normy.
Jak ułożyć dietę: Łatwy sposób na zbilansowane posiłki
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- tarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g kaszy kuskus
- 200 ml gorącego bulionu drobiowego
- 125 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 30 g prażonych orzeszków piniowych
- duża garść poszatkowanych liści mięty
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pierś z kurczaka, aż mięso zrobi się białe. Przełóż mięso do płytkiego naczynia i pozwól mu ostygnąć. Zmiksuj razem sok z cytryny, skórkę cytrynową, resztę oliwy z oliwek, trochę soli oraz pieprzu i polej marynatą mięso. Zmieszaj wszystko, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą, nakryj szczelnie naczynie (możesz włożyć je do worka foliowego) i wstaw na 10 minut do lodówki.
Wsyp kaszę kuskus do dużej miski i zalej bulionem. Zostaw ją na 5 minut, aż rosół zostanie wchłonięty przez ziarna, a później zamieszaj całość widelcem. Pozwól kaszy stygnąć przez kolejne kilka minut, a potem wrzuć do miski pomidory, orzechy i połowę mięty. Dopraw do smaku. Nałóż na kaszę kawałki kurczaka, polewając całość pozostałą częścią marynaty i posypując resztą mięty.
RW 11-12/2009