Przepis dla biegacza: Lasagne z mięsem z indyka

Lasagne wcale nie musi ociekać tłuszczem. Dodaj porcję przecieru pomidorowego i mięso z indyka, a ciężkostrawne danie zmieni się w zdrową ucztę. Naładujesz akumulatory i dostarczysz potrzebnych kilokalorii po treningu bez obawy o niestrawność.

Domowa lasagne stockcreations
fot. stockcreations/shutterstock.com

Mięso z indyka ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Wybieraj mięso mielone z indyka o czerwonej barwie. To znak, że ma sporo żelaza. Przecier pomidorowy jest bogaty w likopen, czyli substancję, która przyczynia się do redukcji ryzyka zachorowania na raka i powstawania chorób serca. Papryka natomiast zapewni Ci dzienną dawkę witaminy C, wzmacniającej odporność i zwalczającej wolne rodniki - przyczynę powstawania komórek rakowych.

Tego potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 8 płatków lasagne
  • 250 g tartego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • 1 słoik sosu bolońskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu białego lub beszamelowego

Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażaj mięso przez 5-6 minut. Żeby się nie zbrylało, dolej kilka łyżek wrzącej wody i rozgniataj widelcem. Posól i popieprz do smaku.

2. Dodaj sos boloński i przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i duś wszystko przez kolejne 5 minut. Przygotuj beszamelowy lub biały sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 1/2 l wody więcej niż podano w przepisie. Dzięki temu nie będziesz musiał gotować makaronu.

3. Naczynie, w którym chcesz zapiekać lasagne (żaroodporne lub metalowa foremka), wysmaruj resztką oliwy i układaj warstwy: płat ciasta, sos z mięsem, sos biały i tarty ser. Przełóż całość trzykrotnie - na wierzchu powinien być płat ciasta, który polewasz tylko białym sosem.

4. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200 °C przez ok. 30-35 minut.

Przepis dla 4 osób.

Zobacz również:
REKLAMA
}