Mięso z indyka ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Wybieraj mięso mielone z indyka o czerwonej barwie. To znak, że ma sporo żelaza. Przecier pomidorowy jest bogaty w likopen, czyli substancję, która przyczynia się do redukcji ryzyka zachorowania na raka i powstawania chorób serca. Papryka natomiast zapewni Ci dzienną dawkę witaminy C, wzmacniającej odporność i zwalczającej wolne rodniki - przyczynę powstawania komórek rakowych.
Tego potrzebujesz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 8 płatków lasagne
- 250 g tartego sera typu parmezan
- 3 łyżki oliwy
- 1 czerwona, słodka papryka
- 1 słoik sosu bolońskiego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie sosu białego lub beszamelowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażaj mięso przez 5-6 minut. Żeby się nie zbrylało, dolej kilka łyżek wrzącej wody i rozgniataj widelcem. Posól i popieprz do smaku.
2. Dodaj sos boloński i przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i duś wszystko przez kolejne 5 minut. Przygotuj beszamelowy lub biały sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 1/2 l wody więcej niż podano w przepisie. Dzięki temu nie będziesz musiał gotować makaronu.
3. Naczynie, w którym chcesz zapiekać lasagne (żaroodporne lub metalowa foremka), wysmaruj resztką oliwy i układaj warstwy: płat ciasta, sos z mięsem, sos biały i tarty ser. Przełóż całość trzykrotnie - na wierzchu powinien być płat ciasta, który polewasz tylko białym sosem.
4. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200 °C przez ok. 30-35 minut.
Przepis dla 4 osób.