[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Lasagne z mięsem z indyka

Lasagne wcale nie musi ociekać tłuszczem. Dodaj porcję przecieru pomidorowego i mięso z indyka, a ciężkostrawne danie zmieni się w zdrową ucztę. Naładujesz akumulatory i dostarczysz potrzebnych kilokalorii po treningu bez obawy o niestrawność.

Domowa lasagne fot. stockcreations/shutterstock.com

Mięso z indyka ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Wybieraj mięso mielone z indyka o czerwonej barwie. To znak, że ma sporo żelaza. Przecier pomidorowy jest bogaty w likopen, czyli substancję, która przyczynia się do redukcji ryzyka zachorowania na raka i powstawania chorób serca. Papryka natomiast zapewni Ci dzienną dawkę witaminy C, wzmacniającej odporność i zwalczającej wolne rodniki - przyczynę powstawania komórek rakowych.

Tego potrzebujesz:

REKLAMA
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 8 płatków lasagne
  • 250 g tartego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • 1 słoik sosu bolońskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu białego lub beszamelowego

Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażaj mięso przez 5-6 minut. Żeby się nie zbrylało, dolej kilka łyżek wrzącej wody i rozgniataj widelcem. Posól i popieprz do smaku.

2. Dodaj sos boloński i przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i duś wszystko przez kolejne 5 minut. Przygotuj beszamelowy lub biały sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 1/2 l wody więcej niż podano w przepisie. Dzięki temu nie będziesz musiał gotować makaronu.

3. Naczynie, w którym chcesz zapiekać lasagne (żaroodporne lub metalowa foremka), wysmaruj resztką oliwy i układaj warstwy: płat ciasta, sos z mięsem, sos biały i tarty ser. Przełóż całość trzykrotnie - na wierzchu powinien być płat ciasta, który polewasz tylko białym sosem.

4. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200 °C przez ok. 30-35 minut.

Przepis dla 4 osób.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij