[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis dla biegacza: Lekka, przedbiegowa carbonara

Naszą carbonarę możesz spokojnie zjeść na 4-3 dni przed ważnym biegiem - mimo odchudzonej wersji, ma jednak trochę tłuszczu. Odrobina cebuli dodaje jej trochę słodkości. Włosi co prawda nie dodają jej w ortodoksyjnej wersji przepisu, ale liczymy, ze nie będą mieli nam tego za złe.

Przepis dla biegacza: Lekka, przedbiegowa carbonara fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Kolejna nowością, która proponujemy do carbonary jest groszek – i nie, nie dodajemy go dla uzyskania czadowego efektu zielonych kropek, tylko dlatego, że zawiera solidną dawkę białka.

Składniki:

REKLAMA

  • 3 plasterki bekonu (jak najmniej tłustego)
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • 1/2 posiekanej szalotki
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (lub według uznania)
  • 1 kubek zamrożonego groszku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki siekanej pietruszki

Sposób przygotowania

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nagrzej dużą patelnię. Wyłóż na nią bekon i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstaw na bok. Przywróć patelni średnią temperaturę i usuń nadmiar tłuszczu z bekonu. Wrzuć cebulę i podsmażaj do zeszklenia (ok. 4 minut). Odłóż na bok. W misce ubij jajka widelcem i dopraw solą oraz pieprzem. Na dwie minuty przed końcem, zanim spaghetti będzie gotowe, dodaj groszek. Odlej szklankę wody z makaronu. Odsącz makaron z groszkiem w durszlaku i wrzuć go z powrotem do nagrzanego garnka. Niezwłocznie dodaj jajka, wodę z makaronu i cebulę z patelni. Delikatnie wymieszaj makaron z sosem (temperatura w garnku sprawi, że jajka się lekko zetną). Posyp parmezanem, bekonem i pietruszką. Na koniec jeszcze raz wymieszaj składniki.

  • Ilość: 6 porcji
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • W porcji: 443 kcal, 61 g węglowodanów, 4 g błonnika, 21 g białka, 12 g tłuszczu

RW 10/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij