[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis dla biegacza: Lekka, przedbiegowa carbonara

Naszą carbonarę możesz spokojnie zjeść na 4-3 dni przed ważnym biegiem - mimo odchudzonej wersji, ma jednak trochę tłuszczu. Odrobina cebuli dodaje jej trochę słodkości. Włosi co prawda nie dodają jej w ortodoksyjnej wersji przepisu, ale liczymy, ze nie będą mieli nam tego za złe.

Przepis dla biegacza: Lekka, przedbiegowa carbonara fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Kolejna nowością, która proponujemy do carbonary jest groszek – i nie, nie dodajemy go dla uzyskania czadowego efektu zielonych kropek, tylko dlatego, że zawiera solidną dawkę białka.

Składniki:

REKLAMA
  • 3 plasterki bekonu (jak najmniej tłustego)
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • 1/2 posiekanej szalotki
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (lub według uznania)
  • 1 kubek zamrożonego groszku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki siekanej pietruszki

Sposób przygotowania

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nagrzej dużą patelnię. Wyłóż na nią bekon i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstaw na bok. Przywróć patelni średnią temperaturę i usuń nadmiar tłuszczu z bekonu. Wrzuć cebulę i podsmażaj do zeszklenia (ok. 4 minut). Odłóż na bok. W misce ubij jajka widelcem i dopraw solą oraz pieprzem. Na dwie minuty przed końcem, zanim spaghetti będzie gotowe, dodaj groszek. Odlej szklankę wody z makaronu. Odsącz makaron z groszkiem w durszlaku i wrzuć go z powrotem do nagrzanego garnka. Niezwłocznie dodaj jajka, wodę z makaronu i cebulę z patelni. Delikatnie wymieszaj makaron z sosem (temperatura w garnku sprawi, że jajka się lekko zetną). Posyp parmezanem, bekonem i pietruszką. Na koniec jeszcze raz wymieszaj składniki.

  • Ilość: 6 porcji
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • W porcji: 443 kcal, 61 g węglowodanów, 4 g błonnika, 21 g białka, 12 g tłuszczu

RW 10/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij