Kolejna nowością, która proponujemy do carbonary jest groszek – i nie, nie dodajemy go dla uzyskania czadowego efektu zielonych kropek, tylko dlatego, że zawiera solidną dawkę białka.
Składniki:
- 3 plasterki bekonu (jak najmniej tłustego)
- 1/2 paczki makaronu spaghetti
- 1/2 posiekanej szalotki
- 3 duże jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (lub według uznania)
- 1 kubek zamrożonego groszku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki siekanej pietruszki
Sposób przygotowania
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nagrzej dużą patelnię. Wyłóż na nią bekon i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstaw na bok. Przywróć patelni średnią temperaturę i usuń nadmiar tłuszczu z bekonu. Wrzuć cebulę i podsmażaj do zeszklenia (ok. 4 minut). Odłóż na bok. W misce ubij jajka widelcem i dopraw solą oraz pieprzem. Na dwie minuty przed końcem, zanim spaghetti będzie gotowe, dodaj groszek. Odlej szklankę wody z makaronu. Odsącz makaron z groszkiem w durszlaku i wrzuć go z powrotem do nagrzanego garnka. Niezwłocznie dodaj jajka, wodę z makaronu i cebulę z patelni. Delikatnie wymieszaj makaron z sosem (temperatura w garnku sprawi, że jajka się lekko zetną). Posyp parmezanem, bekonem i pietruszką. Na koniec jeszcze raz wymieszaj składniki.
- Ilość: 6 porcji
- Czas przygotowania: 30 minut
- W porcji: 443 kcal, 61 g węglowodanów, 4 g błonnika, 21 g białka, 12 g tłuszczu
RW 10/2016