Zawarte w orzechach i kurczaku białko zapewni regenerację mięśni, a makaron dopływ energii. Danie dla prawdziwych fanów azjatyckiej kuchni!
Makaron gryczany z orzeszkami ziemnymi - składniki:
- 300 g makaronu gryczanego (np. japońskiego soba)
- filety z piersi kurczaka (ok. 400 g)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 2 zmielone ząbki czosnku szczypiorów lub cebulek dymek
- ¼ kubka uprażonych ziaren sezamu
- ¼ kubka pokrojonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- ¼ kubka świeżych liści kolendry
Zobacz więcej egzotycznych przepisów: Kuchnie świata - przepisy. 6 zdrowych dań dla biegacza
Makaron gryczany z orzeszkami ziemnymi - przygotowanie:
- Na oleju sezamowym podsmaż pokrojone w paski kawałki kurczaka.
- W dużej, płytkiej misce wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet, 2 łyżki wody, imbir i czosnek.
- W garnku zagotuj 0,75 l wody. Wrzuć makaron, zamieszaj. Gotuj, aż zmięknie (ok. 5 minut).
- Odcedź i opłucz gorącą wodą (jeśli pominiesz ten krok, makaron będzie lepki i pokryty skrobią).
- Wrzuć makaron i wlej sos do patelni z kurczakiem. Wymieszaj, podgrzewając lekko przez 3 minuty.
- Dodaj szczypiorek i przemieszaj ponownie.
- Posyp ziarnami sezamu, orzechami i kolendrą. Jedzenia wystarczy dla czterech osób.
W jednej porcji: 577 kcal węglowodany: 59 g błonnik: 3 g białko: 41 g tłuszcz: 19 g
RW 03/2014