Makaron w kształcie muszelek, to włoskie Orecchiette. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.
Składniki:
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- ¼ kg kiełbasy wieprzowej lub jagnięcej pokrojonej w plastry
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ½ kg brokułów pokrojonych na 2,5-centymetrowe kawałki (odetnij końcówki)
- 1 łyżka masła (możesz je zastąpić podgrzanym sosem pomidorowym)
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
- ½ makaronu orecchiette
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podgrzej 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż aż do zbrązowienia każdej ze stron. Wyjmij i odłóż na talerz obok. Podgrzej pozostałą część oleju rzepakowego na tej samej patelni. Dodaj czosnek i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj brokuły i 4 łyżki wody. Gotuj, aż będą miękkie. Dodaj kiełbasę i masło (lub sos pomidorowy), czerwoną paprykę, sól i pieprz.
Wrzuć makaron do wrzącej wody. Dwie minuty przed całkowitym ugotowaniem odlej wodę (w przypadku, gdy używasz sosu pomidorowego zamiast masła, zostaw trochę wody do zachowania płynnej konsystencji sosu). Dodaj do reszty składników. Gotuj, aż makaron zmięknie. Skrop oliwą z oliwek. Podziel na 6 porcji.
1 porcja: kalorie – 466 kcal węglowodany – 58 g białko – 17 g tłuszcz – 19 g
RW 09/2011