[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Makaron penne primavera z warzywami

Primavera oznacza wiosnę, ale to danie można robić niezależnie od pory roku, wykorzystując sezonowe warzywa. W naszej wersji posiłku znalazły się jednak przede wszystkim warzywa, które z łatwością kupisz na swoim zieleniaku o każdej porze roku.

przepis na makaron, makaron z warzywami przepis, makaron penne przepis, dieta biegacza fot. Greg Gayne/Rodale

Penne to gatunek makaronu przypominający wyglądem rurki - o gładkich bądź rowkowanych ściankach. Obok spaghetti jest najbardziej znanym typem makaronu. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.

Składniki:

  • porcja sosu pomidorowego »»
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w 0,5-cm plastry lub w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w cienki paski
  • 12 pokrojonych w plastry pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • ½ pełnoziarnistego makaronu typu penne

Przygotowanie:

Sos pomidorowy podgrzej na małym ogniu. Ułóż cebulę, cukinię, żółtą paprykę i grzyby w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 200° C, aż będą miękkie (ok. 10 minut, obróć warzywa po 5 minutach). Dodaj pomidorki koktajlowe i groszek, piecz przez 2 minuty. Odstaw warzywa na bok. Wsyp makaron do wrzącej i osolonej wody.

Dwie minuty przed całkowitym ugotowaniem odsącz go i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż makaron zmięknie. Dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Danie wystarczy dla 6 osób.

1 porcja: kalorie – 489 kcal węglowodany – 75 g białko – 14 g tłuszcz – 14 g

RW 09/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij