Przepis dla biegacza: Makaron penne primavera z warzywami

Primavera oznacza wiosnę, ale to danie można robić niezależnie od pory roku, wykorzystując sezonowe warzywa. W naszej wersji posiłku znalazły się jednak przede wszystkim warzywa, które z łatwością kupisz na swoim zieleniaku o każdej porze roku.

przepis na makaron, makaron z warzywami przepis, makaron penne przepis, dieta biegacza fot. Greg Gayne/Rodale
fot. Greg Gayne/Rodale

Penne to gatunek makaronu przypominający wyglądem rurki - o gładkich bądź rowkowanych ściankach. Obok spaghetti jest najbardziej znanym typem makaronu. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.

Składniki:

  • porcja sosu pomidorowego »»
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w 0,5-cm plastry lub w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w cienki paski
  • 12 pokrojonych w plastry pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • ½ pełnoziarnistego makaronu typu penne

Przygotowanie:

Sos pomidorowy podgrzej na małym ogniu. Ułóż cebulę, cukinię, żółtą paprykę i grzyby w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 200° C, aż będą miękkie (ok. 10 minut, obróć warzywa po 5 minutach). Dodaj pomidorki koktajlowe i groszek, piecz przez 2 minuty. Odstaw warzywa na bok. Wsyp makaron do wrzącej i osolonej wody.

Dwie minuty przed całkowitym ugotowaniem odsącz go i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż makaron zmięknie. Dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Danie wystarczy dla 6 osób.

1 porcja: kalorie – 489 kcal węglowodany – 75 g białko – 14 g tłuszcz – 14 g

RW 09/2011

REKLAMA
}