Penne to gatunek makaronu przypominający wyglądem rurki - o gładkich bądź rowkowanych ściankach. Obok spaghetti jest najbardziej znanym typem makaronu. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.
Składniki:
- porcja sosu pomidorowego »»
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
- 1 średnia cukinia, pokrojona w 0,5-cm plastry lub w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w cienki paski
- 12 pokrojonych w plastry pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka zielonego groszku
- ½ pełnoziarnistego makaronu typu penne
Przygotowanie:
Sos pomidorowy podgrzej na małym ogniu. Ułóż cebulę, cukinię, żółtą paprykę i grzyby w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 200° C, aż będą miękkie (ok. 10 minut, obróć warzywa po 5 minutach). Dodaj pomidorki koktajlowe i groszek, piecz przez 2 minuty. Odstaw warzywa na bok. Wsyp makaron do wrzącej i osolonej wody.
Dwie minuty przed całkowitym ugotowaniem odsącz go i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż makaron zmięknie. Dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Danie wystarczy dla 6 osób.
1 porcja: kalorie – 489 kcal węglowodany – 75 g białko – 14 g tłuszcz – 14 g
RW 09/2011