Nasze penne ma sporo kalorii i doskonale uzupełni wyczerpane po maratonie lub trudnym treningu pokłady energii.
Składniki:
- 0,35 kg kiełbasy z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki drylowanych oliwek (zielone lub czarne), grubo siekane
- 3 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
- ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 puszki (po 400 g) obranych, krojonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,35 kg makaronu penne
- 12 różyczek brokułów
- ½ szklanki sera feta, drobno pokrojonego lub pokuszonego
Przygotowanie:
Do rondla wlej ¼ szklanki wody i 3 łyżki oliwy z oliwek oraz całą kiełbasę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Odkryj garnek i smaż kiełbasę, co jakiś czas obracając ją, aż zbrązowieje. Wyjmij kiełbasę z garnka, a gdy przestygnie, pokrój ją w plastry o grubości 1 cm. Do tego samego rondla wrzuć oliwki, czosnek i paprykę, dodaj pomidory, kiełbasę i brokuły.
Gotuj całość częściowo przykrytą pokrywką przez 10 minut, aż brokuły lekko zmiękną. W osobnym garnku doprowadź do wrzenia litr wody z łyżeczką soli. Dodaj makaron penne i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odsączeniu dodaj do garnka na talerzu i posyp serem feta. Danie wystarczy dla trzech osób.
Kalorie: 527 kcal węglowodany: 60 g białko: 23 g tłuszcz: 23 g
RW 11-12/2010
Komentarze