[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Makaron rotelle z kurczakiem

Zimą Twój organizm domaga się większej dawki energii. Po treningu zaserwuj mu nową wersję pasta party. Zamiast świderków czy spaghetti użyj rotelle. To makaron, który ze względu na swój kształt jak żaden inny komponuje się z gęstymi sosami.

Makaron rotelle z kurczakiem fot. Yunheee Kim

Zaproś znajomych na pasta party po zimowym treningu i zrób na nich wrażenie. Gwarantujemy: będą zachwyceni zarówno smakiem, jak i kształtem makaronu.

Składniki (Porcja dla 4 osób):

REKLAMA

Pesto:

  • 15 dag świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
  • 1 garść startego parmezanu
  • ½ szklanki oliwy

Sos paprykowy:

  • 35 dag pieczonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych szczypta cukru

Makaron typu rotelle:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l białego wina
  • 0,5 kg makaronu rotelle
  • 1 łyżka prażonych orzechów piniowych bazylia i parmezan

Przygotowanie:

Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.

Sos paprykowy: Z czerwonej papryki usuń ziarna, białe części i pokrój w plastry. Ułóż kawałki na blasze piekarnika rozgrzanego do 200°C skórką do góry. Kiedy skórka zrobi się ciemna (po ok. 25 minutach), wyjmij paprykę i wrzuć do woreczka. Po chwili skórka powinna gładko odchodzić. Zmiksuj paprykę razem z resztą składników.

Makaron: Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron rotelle ma ten sam skład, co inne makarony, ale za to oryginalny kształt – wygląda jak koła od wozu drabiniastego. Pokrój kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć piersi wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzany tłuszcz. Dodaj wino i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu. Tak przygotowany sos dodaj do ugotowanego makaronu. Wrzuć resztę składników: pesto, sos paprykowy, orzechy i bazylię. Całość posyp parmezanem.

RW 12/2012 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij