Zaproś znajomych na pasta party po zimowym treningu i zrób na nich wrażenie. Gwarantujemy: będą zachwyceni zarówno smakiem, jak i kształtem makaronu ruote.
Składniki (Porcja dla 4 osób):
Pesto:
- 15 dag świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
- 1 garść startego parmezanu
- ½ szklanki oliwy
Sos paprykowy:
- 35 dag pieczonej, czerwonej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki prażonych orzechów piniowych szczypta cukru
Makaron typu rotelle:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,2 l białego wina
- 0,5 kg makaronu rotelle
- 1 łyżka prażonych orzechów piniowych bazylia i parmezan
Czytaj też: Węglowodany podczas biegania - dlaczego są potrzebne?
Przygotowanie:
Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.
Sos paprykowy:
- Z czerwonej papryki usuń ziarna, białe części i pokrój w plastry.
- Ułóż kawałki na blasze piekarnika rozgrzanego do 200°C skórką do góry.
- Kiedy skórka zrobi się ciemna (po ok. 25 minutach), wyjmij paprykę i wrzuć do woreczka. Po chwili skórka powinna gładko odchodzić.
- Zmiksuj paprykę razem z resztą składników.
Makaron:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron rotelle ma ten sam skład, co inne makarony, ale za to oryginalny kształt – wygląda jak koła od wozu drabiniastego.
- Pokrój kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
- Wrzuć piersi wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzany tłuszcz. Dodaj wino i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu.
- Tak przygotowany sos dodaj do ugotowanego makaronu. Wrzuć resztę składników: pesto, sos paprykowy, orzechy i bazylię.
- Całość posyp parmezanem.
RW 12/2012
Komentarze