[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Runner's World

  • Dieta

  • Przepis dla biegacza: Makaron rotelle (ruote) z kurczakiem w sosie paprykowym

REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Makaron rotelle (ruote) z kurczakiem w sosie paprykowym

Zimą Twój organizm domaga się większej dawki energii. Po treningu zaserwuj mu nową wersję pasta party. Zamiast świderków czy spaghetti użyj rotelle (nazywanego też ruote). To makaron, który ze względu na swój kształt jak żaden inny komponuje się z gęstymi sosami.

Makaron rotelle z kurczakiem Ze względu na swój finezyjny kształt, makaron ruote znakomicie sprawdza się w połączeniu z gęstymi sosami. A przy tym wygląda po prostu fantastycznie! (fot. Yunheee Kim)

Zaproś znajomych na pasta party po zimowym treningu i zrób na nich wrażenie. Gwarantujemy: będą zachwyceni zarówno smakiem, jak i kształtem makaronu ruote.

Składniki (Porcja dla 4 osób):

Pesto:

  • 15 dag świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
  • 1 garść startego parmezanu
  • ½ szklanki oliwy

Sos paprykowy:

  • 35 dag pieczonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych szczypta cukru

Makaron typu rotelle:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l białego wina
  • 0,5 kg makaronu rotelle
  • 1 łyżka prażonych orzechów piniowych bazylia i parmezan

Czytaj też: Węglowodany podczas biegania - dlaczego są potrzebne?

REKLAMA

Przygotowanie:

Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.

Sos paprykowy:

  1. Z czerwonej papryki usuń ziarna, białe części i pokrój w plastry.
  2. Ułóż kawałki na blasze piekarnika rozgrzanego do 200°C skórką do góry.
  3. Kiedy skórka zrobi się ciemna (po ok. 25 minutach), wyjmij paprykę i wrzuć do woreczka. Po chwili skórka powinna gładko odchodzić.
  4. Zmiksuj paprykę razem z resztą składników.

Makaron:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron rotelle ma ten sam skład, co inne makarony, ale za to oryginalny kształt – wygląda jak koła od wozu drabiniastego.
  2. Pokrój kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
  3. Wrzuć piersi wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzany tłuszcz. Dodaj wino i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu.
  4. Tak przygotowany sos dodaj do ugotowanego makaronu. Wrzuć resztę składników: pesto, sos paprykowy, orzechy i bazylię.
  5. Całość posyp parmezanem.

RW 12/2012 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij