[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Makaron spaghetti z owocami morza

Owoce morza są bogatym źródłem białka i kwasów omega-3. Razem z węglowodanami dają idealne połączenie. Zamiast klasycznego mięsa mielonego stosowanego do bolognese, przy przyrządzaniu następnym razem spaghetti postaw na skarby Morza Śródziemnego.

przepis na spaghetti, makaron z owocami morza przepis, danie z makaronu przepis, dieta biegacza fot. Greg Gayne/Rodale

Jako że nasze położenie geograficzne nieco utrudnia nam dostęp do owoców morza (Bałtyk nie jest pod tym względem najlepszym źródłem), pozyskanie świeżych składników może stanowić czasem trudność. Jeśli nie masz pewności, czy frykasy w sklepie są dobrej jakości, zajrzyj na dział z mrożonkami. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.

Składniki:

REKLAMA
  • porcja sosu pomidorowego»»
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka na początek plus 2 łyżki na później)
  • 6 dużych przegrzebków
  • 8 dużych, obranych krewetek
  • 3 świeże gałązki tymianku
  • 3 świeże gałązki oregano
  • 8 małży i 8 kalmarów lub 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • ½ kg spaghetti
  • ½ szklanki białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do osolonej i wrzącej wody wrzuć makaron. Sos pomidorowy podgrzej w rondlu. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj przegrzebki i podsmażaj ok. 1 min na każdą stronę. Odłóż na bok. Następnie podsmaż krewetki, aż nabiorą różowej barwy (jeśli są świeże). Ugotowane i rozmrożone krewetki (są już różowe) odsącz i podsmaż kilka sekund. Na patelnię dodaj filiżankę wody, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj 10 minut.

Dodaj małże i łyżeczkę oliwy z oliwek. Gotuj pod przykryciem do momentu otwarcia się małży. Bulion przelej przez sito i dodaj z powrotem do rondla, gotuj kilka minut. Wrzuć resztę owoców morza, duże krewetki i przegrzebki oraz dodaj połowę filiżanki sosu pomidorowego. Lekko twardy makaron odsącz i dodaj do reszty składników. Wymieszaj delikatnie

1 porcja: kalorie – 513 kcal węglowodany – 68 g białko – 20 g tłuszcz – 14 g

RW 09/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij