Witamina B, w którą obfituje mięso z kurczaka i kiełki, również sprawi, że poczujesz przypływ energii. Efekt ten wzmocni witamina C ze świeżych warzyw i soku z limonki. Węglowodany złożone zawarte w makaronie razowym to paliwo, które spala się powoli i przyda Ci się na przykład podczas ciężkiego treningu.
Świeży imbir lekko zaostrza danie, a do tego działa przeciwzapalnie i ułatwia trawienie. Orzeszki ziemne zasługują na uwagę biegaczy. Podniosą Twój poziom koenzymu Q10, co pomoże Ci ćwiczyć dłużej i intensywniej. Do tego są pełne zdrowych tłuszczów dobrych dla serca.
Składniki dla 2 osób:
- 150 g piersi z kurczaka
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu teriyaki (aromatyczny sos na bazie sosu sojowego, wina, octu, cukru i przypraw)
- 2 łyżki wyciśniętego przez praskę świeżego imbiru
- sok z jednej limonki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 cebulki dymki
- garść suszonych grzybów moon
- 1/4 zielonej i 1/4 czerwonej papryki
- garść orzeszków ziemnych bez soli
- garść mieszanki kiełków (np. fasoli, rzodkiewki, słonecznika)
Przygotowanie:
Wrzuć makaron do garnka wrzącej wody i gotuj według przepisu na opakowaniu. Później odsącz go na durszlaku, opłucz, polej łyżeczką oleju sezamowego i zamieszaj. Wlej do słoika ocet ryżowy, sos teriyaki, łyżeczkę oleju sezamowego, sok z limonki, cząstki imbiru, dodaj do tego brązowy cukier, zakręć szczelnie i potrząśnij kilkanaście razy, by składniki dobrze się wymieszały.
Namocz i ugotuj w osobnym garnku grzyby moon. Odcedź je i pokrój w paski, jak trochę przestygną. Pokrój paprykę w słupki. Warzywa i grzyby dodaj do makaronu. Na patelnię wlej olej do smażenia, rozgrzej go, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry pod kątem 45 stopni pierś z kurczaka i pokrojoną cebulę. Podduś, mieszając kilka razy. Zdejmij mięso z ognia po 5 minutach, gdy zrobi się jaśniejsze i odda nadmiar wody.
Wlej na patelnię sos ze słoika i całość z mięsem dodaj do makaronu z warzywami. Wymieszaj lekko. Posyp wszystko drobno posiekanymi orzeszkami i kiełkami.
Zawartość odżywcza: kalorie 520, tłuszcz 12 g, węglowodany 85 g, białko 36 g
RW 10/2014