Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku

Dania serwowane w azjatyckich budkach czy barach zjesz w każdym dużym polskim mieście. Ale robiąc je sam w domu, masz pewność, że drób to kurczak, a nie gołąb w pięciu smakach, złapany na placu i smażony na przypalonym tłuszczu.

Zdrowy fast food Mowie Kay, shutterostock.com
fot. Mowie Kay, shutterostock.com

Witamina B, w którą obfituje mięso z kurczaka i kiełki, również sprawi, że poczujesz przypływ energii. Efekt ten wzmocni witamina C ze świeżych warzyw i soku z limonki. Węglowodany złożone zawarte w makaronie razowym to paliwo, które spala się powoli i przyda Ci się na przykład podczas ciężkiego treningu.

Świeży imbir lekko zaostrza danie, a do tego działa przeciwzapalnie i ułatwia trawienie. Orzeszki ziemne zasługują na uwagę biegaczy. Podniosą Twój poziom koenzymu Q10, co pomoże Ci ćwiczyć dłużej i intensywniej. Do tego są pełne zdrowych tłuszczów dobrych dla serca.

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki (aromatyczny sos na bazie sosu sojowego, wina, octu, cukru i przypraw)
  • 2 łyżki wyciśniętego przez praskę świeżego imbiru
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 cebulki dymki
  • garść suszonych grzybów moon
  • 1/4 zielonej i 1/4 czerwonej papryki
  • garść orzeszków ziemnych bez soli
  • garść mieszanki kiełków (np. fasoli, rzodkiewki, słonecznika)

Przygotowanie:

Wrzuć makaron do garnka wrzącej wody i gotuj według przepisu na opakowaniu. Później odsącz go na durszlaku, opłucz, polej łyżeczką oleju sezamowego i zamieszaj. Wlej do słoika ocet ryżowy, sos teriyaki, łyżeczkę oleju sezamowego, sok z limonki, cząstki imbiru, dodaj do tego brązowy cukier, zakręć szczelnie i potrząśnij kilkanaście razy, by składniki dobrze się wymieszały.

Namocz i ugotuj w osobnym garnku grzyby moon. Odcedź je i pokrój w paski, jak trochę przestygną. Pokrój paprykę w słupki. Warzywa i grzyby dodaj do makaronu. Na patelnię wlej olej do smażenia, rozgrzej go, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry pod kątem 45 stopni pierś z kurczaka i pokrojoną cebulę. Podduś, mieszając kilka razy. Zdejmij mięso z ognia po 5 minutach, gdy zrobi się jaśniejsze i odda nadmiar wody.

Wlej na patelnię sos ze słoika i całość z mięsem dodaj do makaronu z warzywami. Wymieszaj lekko. Posyp wszystko drobno posiekanymi orzeszkami i kiełkami.

Zawartość odżywcza: kalorie 520, tłuszcz 12 g, węglowodany 85 g, białko 36 g

RW 10/2014   

REKLAMA
}