[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku

Dania serwowane w azjatyckich budkach czy barach zjesz w każdym dużym polskim mieście. Ale robiąc je sam w domu, masz pewność, że drób to kurczak, a nie gołąb w pięciu smakach, złapany na placu i smażony na przypalonym tłuszczu.

Zdrowy fast food fot. Mowie Kay, shutterostock.com

Witamina B, w którą obfituje mięso z kurczaka i kiełki, również sprawi, że poczujesz przypływ energii. Efekt ten wzmocni witamina C ze świeżych warzyw i soku z limonki. Węglowodany złożone zawarte w makaronie razowym to paliwo, które spala się powoli i przyda Ci się na przykład podczas ciężkiego treningu.

Świeży imbir lekko zaostrza danie, a do tego działa przeciwzapalnie i ułatwia trawienie. Orzeszki ziemne zasługują na uwagę biegaczy. Podniosą Twój poziom koenzymu Q10, co pomoże Ci ćwiczyć dłużej i intensywniej. Do tego są pełne zdrowych tłuszczów dobrych dla serca.

REKLAMA

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki (aromatyczny sos na bazie sosu sojowego, wina, octu, cukru i przypraw)
  • 2 łyżki wyciśniętego przez praskę świeżego imbiru
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 cebulki dymki
  • garść suszonych grzybów moon
  • 1/4 zielonej i 1/4 czerwonej papryki
  • garść orzeszków ziemnych bez soli
  • garść mieszanki kiełków (np. fasoli, rzodkiewki, słonecznika)

Przygotowanie:

Wrzuć makaron do garnka wrzącej wody i gotuj według przepisu na opakowaniu. Później odsącz go na durszlaku, opłucz, polej łyżeczką oleju sezamowego i zamieszaj. Wlej do słoika ocet ryżowy, sos teriyaki, łyżeczkę oleju sezamowego, sok z limonki, cząstki imbiru, dodaj do tego brązowy cukier, zakręć szczelnie i potrząśnij kilkanaście razy, by składniki dobrze się wymieszały.

Namocz i ugotuj w osobnym garnku grzyby moon. Odcedź je i pokrój w paski, jak trochę przestygną. Pokrój paprykę w słupki. Warzywa i grzyby dodaj do makaronu. Na patelnię wlej olej do smażenia, rozgrzej go, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry pod kątem 45 stopni pierś z kurczaka i pokrojoną cebulę. Podduś, mieszając kilka razy. Zdejmij mięso z ognia po 5 minutach, gdy zrobi się jaśniejsze i odda nadmiar wody.

Wlej na patelnię sos ze słoika i całość z mięsem dodaj do makaronu z warzywami. Wymieszaj lekko. Posyp wszystko drobno posiekanymi orzeszkami i kiełkami.

Zawartość odżywcza: kalorie 520, tłuszcz 12 g, węglowodany 85 g, białko 36 g

RW 10/2014   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij