Penne to makaron pochodzący z południa słonecznej Italii i najczęściej podawany jest z owocami morza lub pesto. Nasz przepis podchodzi do sprawy nieco inaczej - proponujemy bombową mieszankę pasty, warzyw oraz mięsa drobiowego.
Tego potrzebujesz:
- 1/2 opakowania penne
- 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 2 ząbków czosnku
- 4 miseczek warzyw (brokułów, zielonego groszku w strączkach, czerwonej papryki, cebuli i wodnych kasztanów)
- 200 g mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1/2 miseczki startego parmezanu sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużym garnku i odcedź go w durszlaku. W tym samym garnku podgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu posiekany czosnek razem z warzywami przez 4-6 minut. Dodaj kurczaka i smaż dalej. Następnie wrzuć uprzednio ugotowany makaron, posyp całość parmezanem, płatkami papryki i dopraw do smaku.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 491 kcal, białko: 33 g, węglowodany: 54 g, tłuszcze: 17 g.
RW 02/2007