Przepis dla biegacza: Makaron z warzywami i kurczakiem

To proste danie, zawierające dobrą mieszankę węglowodanów i białka oraz zaspokajające prawie 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, jest świetne w każdej fazie treningu. Resztki zostaw sobie na później - pomogą Ci odzyskać siły po biegu.

Makaron z warzywami i kurczakiem Stevie Cohen
fot. Stevie Cohen

Penne to makaron pochodzący z południa słonecznej Italii i najczęściej podawany jest z owocami morza lub pesto. Nasz przepis podchodzi do sprawy nieco inaczej - proponujemy bombową mieszankę pasty, warzyw oraz mięsa drobiowego.

Tego potrzebujesz:

  • 1/2 opakowania penne
  • 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 ząbków czosnku
  • 4 miseczek warzyw (brokułów, zielonego groszku w strączkach, czerwonej papryki, cebuli i wodnych kasztanów)
  • 200 g mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 1/2 miseczki startego parmezanu sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w dużym garnku i odcedź go w durszlaku. W tym samym garnku podgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu posiekany czosnek razem z warzywami przez 4-6 minut. Dodaj kurczaka i smaż dalej. Następnie wrzuć uprzednio ugotowany makaron, posyp całość parmezanem, płatkami papryki i dopraw do smaku.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 491 kcal, białko: 33 g, węglowodany: 54 g, tłuszcze: 17 g.

RW 02/2007

REKLAMA
}