[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Meksykańska zupa z kurczakiem

Polskie zupy są niezastąpione, ale te z innych kuchni też są smaczne i pełne zdrowia. Meksykańska zupa z kurczakiem i tortillą jest delikatnie ostra przez papryczki chili. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Meksykańska zupa z kurczakiem fot. Antonis Achilleos

Zupa z kurczakiem i tortillą jest popularnym daniem w Meksyku, ale i w Europie znajduje swoich wielbicieli. Spróbuj naszej odchudzonej wersji tej latynoskiej potrawy bez kwaśnej śmietany i sera. Tortillę możesz zastąpić razowym pieczywem.

REKLAMA

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 ½ szt. kukurydzianych placków tortilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • ½ papryczki chili
  • 2/3 szklanki sosu salsa
  • ½ szkl. ziaren kukurydzy (mrożonych lub z puszki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • 1/3 awokado
  • świeżo posiekana kolendra

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej tortillę lub razowy chleb, pokrojone w centymetrowe paski. Piecz 5-9 minut, do momentu aż będą złociste i lekko chrupiące. W rondlu zagotuj bulion i włóż do niego pierś z kurczaka.

Gotuj około 5 minut i wyciągnij całą pierś. Dodaj pomidory, salsę, kukurydzę, tabasco i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Ugotowaną pierś z kurczaka porozrywaj na strzępy przy pomocy dwóch widelców i dodaj do zupy.

Dopraw solą i pieprzem. Nalej na talerz, udekoruj plastrami awokado, posiekaną kolendrą i chipsami z tortilli. Można podawać na ciepło i na zimno. Składniki dla 4 osób.

W jednej porcji: 142 kcal węglowodany: 20 g białko: 12 g tłuszcz: 3 g

RW 09/2013  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij