Zupa z kurczakiem i tortillą jest popularnym daniem w Meksyku, ale i w Europie znajduje swoich wielbicieli. Spróbuj naszej odchudzonej wersji tej latynoskiej potrawy bez kwaśnej śmietany i sera. Tortillę możesz zastąpić razowym pieczywem.
Składniki:
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 ½ szt. kukurydzianych placków tortilli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- ½ papryczki chili
- 2/3 szklanki sosu salsa
- ½ szkl. ziaren kukurydzy (mrożonych lub z puszki)
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- 1/3 awokado
- świeżo posiekana kolendra
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej tortillę lub razowy chleb, pokrojone w centymetrowe paski. Piecz 5-9 minut, do momentu aż będą złociste i lekko chrupiące. W rondlu zagotuj bulion i włóż do niego pierś z kurczaka.
Gotuj około 5 minut i wyciągnij całą pierś. Dodaj pomidory, salsę, kukurydzę, tabasco i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Ugotowaną pierś z kurczaka porozrywaj na strzępy przy pomocy dwóch widelców i dodaj do zupy.
Dopraw solą i pieprzem. Nalej na talerz, udekoruj plastrami awokado, posiekaną kolendrą i chipsami z tortilli. Można podawać na ciepło i na zimno. Składniki dla 4 osób.
W jednej porcji: 142 kcal węglowodany: 20 g białko: 12 g tłuszcz: 3 g
RW 09/2013