[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Przepis dla biegacza: Meksykański tort z tortilli

Meksykański przysmak zrobisz w kilkanaście minut. Placki typu tortilla i pozostałe potrzebne produkty znajdziesz w najbliższym spożywczaku. Sycące danie prosto z Ameryki sprawdzi się zarówno po bieganiu, jak i na bardziej uroczystą kolację we dwoje.

Tort z tortilli fot. Rodale images

Tortilla meksykańska (nie mylić z grubą tortillą hiszpańską!) to płaski, okrągły placek, który przypomina nieco nasze naleśniki. Największą popularnością cieszą się zawijasy z tortilli, które zwykło się jeść jedną ręką – tak jak batona. My jednak proponujemy coś nowego – tortillę w formie tortu.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 posiekana, średnia cebula
  • 1/2 kubka posiekanego selera naciowego (łodygi)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (wyciśnięty)
  • 1/3 puszki kukurydzy (odsączonej)
  • 1/3 puszki czerwonej fasolki (odsączonej)
  • 1/3 puszki czarnej fasolki (odsączonej)
  • 1/3 puszki małej, białej fasolki (odsączonej)
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 łyżka stołowa przyprawy taco lub meksykańskiej
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
  • 5 placków typu tortilla
  • 1 kubek tartego sera typu cheddar

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć cebulę, seler oraz czosnek i duś do momentu, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy i przyprawy; całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Oddziel dwie łyżki stołowe mieszanki z garnka do osobnego naczynia. Połóż jeden placek tortilli na pergaminie wysmarowanym oliwą, wyłóż na niego kilka łyżek mieszanki i rozprowadź równomiernie.

Połóż kolejną tortillę na fasolkę, rozprowadź równomiernie miks i powtarzaj dotąd, aż tortilla będzie liczyć 5 warstw. Dodaj dwie łyżki stołowe wody do pozostałej części mieszanki i rozprowadź całość po najwyższym placku tortilli – to spowoduje, że potrawa nie wyschnie w piekarniku. Piecz 35 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie posyp całość serem i piecz, aż ten się roztopi. Wyłącz piekarnik i pozostaw na 15 minut. Porcja dla 4 osób.

W jednej porcji: kalorie: 470 tłuszcz: 12 g węglowodany: 77 g białko: 22 g

RW 01/2009 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij