Tortilla meksykańska (nie mylić z grubą tortillą hiszpańską!) to płaski, okrągły placek, który przypomina nieco nasze naleśniki. Największą popularnością cieszą się zawijasy z tortilli, które zwykło się jeść jedną ręką – tak jak batona. My jednak proponujemy coś nowego – tortillę w formie tortu.
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 posiekana, średnia cebula
- 1/2 kubka posiekanego selera naciowego (łodygi)
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (wyciśnięty)
- 1/3 puszki kukurydzy (odsączonej)
- 1/3 puszki czerwonej fasolki (odsączonej)
- 1/3 puszki czarnej fasolki (odsączonej)
- 1/3 puszki małej, białej fasolki (odsączonej)
- 1 mały przecier pomidorowy
- 1 łyżka stołowa przyprawy taco lub meksykańskiej
- 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
- 5 placków typu tortilla
- 1 kubek tartego sera typu cheddar
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć cebulę, seler oraz czosnek i duś do momentu, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy i przyprawy; całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Oddziel dwie łyżki stołowe mieszanki z garnka do osobnego naczynia. Połóż jeden placek tortilli na pergaminie wysmarowanym oliwą, wyłóż na niego kilka łyżek mieszanki i rozprowadź równomiernie.
Połóż kolejną tortillę na fasolkę, rozprowadź równomiernie miks i powtarzaj dotąd, aż tortilla będzie liczyć 5 warstw. Dodaj dwie łyżki stołowe wody do pozostałej części mieszanki i rozprowadź całość po najwyższym placku tortilli – to spowoduje, że potrawa nie wyschnie w piekarniku. Piecz 35 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie posyp całość serem i piecz, aż ten się roztopi. Wyłącz piekarnik i pozostaw na 15 minut. Porcja dla 4 osób.
W jednej porcji: kalorie: 470 tłuszcz: 12 g węglowodany: 77 g białko: 22 g
RW 01/2009