Do omleta wypróbuj świeżo zaparzoną kawę - najlepiej taką przygotowaną w klasycznym, oldskulowym imbryczku ciśnieniowym. Śniadanie uzupełnij jeszcze szklanką soku pomarańczowego.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mała, czerwona papryka
- 10-centymetrowy kawałek chorizo
- 4 jajka (z wolnego chowu)
- 50 g serka feta
- kilka gałązek kolendry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w słupki. Podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę. W tym czasie paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię. Podsmażaj całość przez kolejne 5 minut.
Wbij do miseczki jajka, rozbełtaj i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej jajka na patelnię i lekko wymieszaj, aby szybciej się ścięły i powstał zwarty omlet. Gotowy omlet posyp posiekaną kolendrą. Najlepiej smakuje w połączeniu z sałatką z winegretem i chrupiącym pieczywem.
RW 08/2013