Przepis dla biegacza: Omlet z kiełbasą chorizo

Omlet to najlepszy patent na szybkie, a przy tym naprawdę smaczne, śniadanie. Spróbuj taki z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Połączenie jajek, świeżych warzyw i śródziemnomorskiej wędliny to proste danie, które naładuje Cię energią na cały poranek.

Omlet z chorizo Tomek Woźniak
fot. Tomek Woźniak

Do omleta wypróbuj świeżo zaparzoną kawę - najlepiej taką przygotowaną w klasycznym, oldskulowym imbryczku ciśnieniowym. Śniadanie uzupełnij jeszcze szklanką soku pomarańczowego.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 10-centymetrowy kawałek chorizo
  • 4 jajka (z wolnego chowu)
  • 50 g serka feta
  • kilka gałązek kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w słupki. Podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę. W tym czasie paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię. Podsmażaj całość przez kolejne 5 minut.

Wbij do miseczki jajka, rozbełtaj i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej jajka na patelnię i lekko wymieszaj, aby szybciej się ścięły i powstał zwarty omlet. Gotowy omlet posyp posiekaną kolendrą. Najlepiej smakuje w połączeniu z sałatką z winegretem i chrupiącym pieczywem.

RW 08/2013

REKLAMA
}