Nasze danie to porcja energii, świetna na przykład na śniadanie lub po treningu. Do jajecznego naleśnika możesz włożyć wszystko, co masz akurat w lodówce. Proponujemy wersję szpinakową z dodatkiem darów lasu. Takie połączenie błyskawicznie rozprawi się z głodem.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- 6 dużych, cienko posiekanych grzybów
- sól morska, pieprz
- świeży szpinak
- orzech laskowy, świeżo starty
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki posiekanych ziół
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Na około 30-centymetrowej patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć posiekane grzyby, dopraw solą i smaż przez trzy minuty. Odłóż na bok, by ściekł z nich tłuszcz. Następnie dodaj do nich szpinak z 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i gotuj około dwie minuty, aż zmięknie. Po wyjęciu osusz, posiekaj, a następnie dopraw solą i startym orzechem laskowym. Wbij 1 jajko do miski, roztrzep je starannie widelcem, następnie dodaj łyżkę wody.
Wlej pół łyżeczki oliwy na patelnię i rozgrzej ją na dużym ogniu. Wrzuć jajko i poruszaj patelnią, aby równo rozprowadziło się po jej powierzchni. Smaż tak długo, aż się zetnie, czyli około 1, 2 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Na tak uzyskanym omlecie ułóż połowę farszu ze szpinaku i grzybów, dodając do nich zioła i parmezan.
Zawiń brzegi, dopraw solą i pieprzem. Powtórz te same czynności z drugim jajkiem. Podawaj z zieleniną. Świetnie sprawdzą się jako dodatek kiełki rzodkiewki lub lucerny. Danie przyrządzone ze składników podanych wyżej, wystarczy na dwie niewielkie porcje.
W jednej porcji: 170 kcal, węglowodany: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 12 g
RW 08/2012