[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Omlet ze szpinakiem i grzybami

Przepis na omlet to sposób na zdrowe śniadanie lub na szybką przekąską. Jajka to źródło choliny – związku chemicznego podobnego do witaminy, który poprawia pamięć. Naleśnik z jajek to zatem odżywcze i lekkie opakowanie, do którego można włożyć niemal każde warzywo.

Omlet ze szpinakiem i grzybami fot. Jamie Kimm/Apostrophe, Pam Morris

Nasze danie to porcja energii, świetna na przykład na śniadanie lub po treningu. Do jajecznego naleśnika możesz włożyć wszystko, co masz akurat w lodówce. Proponujemy wersję szpinakową z dodatkiem darów lasu. Takie połączenie błyskawicznie rozprawi się z głodem.

Składniki:

REKLAMA
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 6 dużych, cienko posiekanych grzybów
  • sól morska, pieprz
  • świeży szpinak
  • orzech laskowy, świeżo starty
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Na około 30-centymetrowej patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć posiekane grzyby, dopraw solą i smaż przez trzy minuty. Odłóż na bok, by ściekł z nich tłuszcz. Następnie dodaj do nich szpinak z 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i gotuj około dwie minuty, aż zmięknie. Po wyjęciu osusz, posiekaj, a następnie dopraw solą i startym orzechem laskowym. Wbij 1 jajko do miski, roztrzep je starannie widelcem, następnie dodaj łyżkę wody.

Wlej pół łyżeczki oliwy na patelnię i rozgrzej ją na dużym ogniu. Wrzuć jajko i poruszaj patelnią, aby równo rozprowadziło się po jej powierzchni. Smaż tak długo, aż się zetnie, czyli około 1, 2 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Na tak uzyskanym omlecie ułóż połowę farszu ze szpinaku i grzybów, dodając do nich zioła i parmezan.

Zawiń brzegi, dopraw solą i pieprzem. Powtórz te same czynności z drugim jajkiem. Podawaj z zieleniną. Świetnie sprawdzą się jako dodatek kiełki rzodkiewki lub lucerny. Danie przyrządzone ze składników podanych wyżej, wystarczy na dwie niewielkie porcje.

W jednej porcji: 170 kcal, węglowodany: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 12 g

RW 08/2012  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij