[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis dla biegacza: Ostry gyros z łososia w liściu sałaty

Ta niskowęglowodanowa odmiana klasycznego greckiego gyrosa, w którym chleb pita został zastąpiony liśćmi sałaty, to jeden z naszych ulubionych potreningowych posiłków. Jest sycący, ale lekki i świeży, a jednocześnie da się go przygotować w zaledwie kilka minut.

fot. Michael Lavine, Joseph De Leo

Napakowana białkiem ryba to najlepszy sposób na to, by nakarmić zmęczone ciężkim treningiem mięśnie. Taki "gyros" możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

Składniki:

REKLAMA
  • 5 100-gramowych filetów z łososia lub halibuta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (plus kilka kropel do posmarowania filetów)
  • sok z 2 limonek
  • łyżka mielonego chili
  • łyżka kminku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo
  • mielonego pieprzu
  • główka sałaty masłowej
  • główka sałaty radicchio
  • pomidor, drobno pokrojony
  • cebula, krojona w półksiężyce
  • 1/2 kubka sosu tzatziki
  • 1/4 kubka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużym, płaskim naczyniu do pieczenia zmieszaj oliwę, sok z limonek i przyprawy. Włóż do niego filety i odwróć je kilka razy, aby dobrze pokryły się marynatą. Zostaw je na 10 minut.

Z liści obu sałat uformuj rożki, do których włożysz rybę i warzywa. Posmaruj zamarynowane filety oliwą z oliwek i połóż je na ruszcie. Piecz je tak długo, aż mięso stanie się nieprzezroczyście białe (czas pieczenia zależy od wilgotności mięsa). Po wyjęciu z piekarnika pokrój rybę w wąskie paski i włóż je do każdego rożka, dodając pomidory i cebulę. Na wierzch nałóż sos tzatziki i szczyptę cebulki dymki.

W jednej porcji: energia: 350 kcal, białko: 31 g, węglowodany: 9 g, tłuszcz: 22 g

RW 04/2008

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij