Przepis dla biegacza: Ostry gyros z łososia w liściu sałaty

Ta niskowęglowodanowa odmiana klasycznego greckiego gyrosa, w którym chleb pita został zastąpiony liśćmi sałaty, to jeden z naszych ulubionych potreningowych posiłków. Jest sycący, ale lekki i świeży, a jednocześnie da się go przygotować w zaledwie kilka minut.

Michael Lavine, Joseph De Leo
fot. Michael Lavine, Joseph De Leo

Napakowana białkiem ryba to najlepszy sposób na to, by nakarmić zmęczone ciężkim treningiem mięśnie. Taki "gyros" możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • 5 100-gramowych filetów z łososia lub halibuta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (plus kilka kropel do posmarowania filetów)
  • sok z 2 limonek
  • łyżka mielonego chili
  • łyżka kminku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo
  • mielonego pieprzu
  • główka sałaty masłowej
  • główka sałaty radicchio
  • pomidor, drobno pokrojony
  • cebula, krojona w półksiężyce
  • 1/2 kubka sosu tzatziki
  • 1/4 kubka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużym, płaskim naczyniu do pieczenia zmieszaj oliwę, sok z limonek i przyprawy. Włóż do niego filety i odwróć je kilka razy, aby dobrze pokryły się marynatą. Zostaw je na 10 minut.

Z liści obu sałat uformuj rożki, do których włożysz rybę i warzywa. Posmaruj zamarynowane filety oliwą z oliwek i połóż je na ruszcie. Piecz je tak długo, aż mięso stanie się nieprzezroczyście białe (czas pieczenia zależy od wilgotności mięsa). Po wyjęciu z piekarnika pokrój rybę w wąskie paski i włóż je do każdego rożka, dodając pomidory i cebulę. Na wierzch nałóż sos tzatziki i szczyptę cebulki dymki.

W jednej porcji: energia: 350 kcal, białko: 31 g, węglowodany: 9 g, tłuszcz: 22 g

RW 04/2008

REKLAMA
}