Napakowana białkiem ryba to najlepszy sposób na to, by nakarmić zmęczone ciężkim treningiem mięśnie. Taki "gyros" możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!
Składniki:
- 5 100-gramowych filetów z łososia lub halibuta
- 2 łyżki oliwy z oliwek (plus kilka kropel do posmarowania filetów)
- sok z 2 limonek
- łyżka mielonego chili
- łyżka kminku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo
- mielonego pieprzu
- główka sałaty masłowej
- główka sałaty radicchio
- pomidor, drobno pokrojony
- cebula, krojona w półksiężyce
- 1/2 kubka sosu tzatziki
- 1/4 kubka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużym, płaskim naczyniu do pieczenia zmieszaj oliwę, sok z limonek i przyprawy. Włóż do niego filety i odwróć je kilka razy, aby dobrze pokryły się marynatą. Zostaw je na 10 minut.
Z liści obu sałat uformuj rożki, do których włożysz rybę i warzywa. Posmaruj zamarynowane filety oliwą z oliwek i połóż je na ruszcie. Piecz je tak długo, aż mięso stanie się nieprzezroczyście białe (czas pieczenia zależy od wilgotności mięsa). Po wyjęciu z piekarnika pokrój rybę w wąskie paski i włóż je do każdego rożka, dodając pomidory i cebulę. Na wierzch nałóż sos tzatziki i szczyptę cebulki dymki.
W jednej porcji: energia: 350 kcal, białko: 31 g, węglowodany: 9 g, tłuszcz: 22 g
RW 04/2008