Paella to hiszpańskie danie oparte przede wszystkim na ryżu. Występuje w bardzo licznych odmianach - w zależności od kulinarnego gustu kucharza. My mamy dla Ciebie paellę z kurczakiem i krewetkami - wraz z małżami i ząbkiem czosnku zapewnia pełen bukiet doznań smakowych.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 małe piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 8 dużych krewetek
- 20-30 oczyszczonych małży (nie muszą być w muszlach)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 200 g ryżu
- szczypta szafranu
- litr bulionu drobiowego
- 8 pomidorów koktajlowych
- 110 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- garść posiekanej natki pietruszki
Wypróbuj także inny przepis dla biegacza: Duszony kurczak z ryżem i groszkiem
Przygotowanie:
1. W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka.
2. Dodaj krewetki, małże i smaż przez minutę. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
3. Wsyp ryż, dodaj szafran i zalej gotującym się bulionem drobiowym (najlepiej, jeśli płyn przykrywa ryż na około 1 cm).
4. Dodaj zielony groszek i całość gotuj na wolnym ogniu przez około
20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj pomidory koktajlowe i pietruszkę. Jeśli ryż pochłonie całą wodę przed końcem gotowania, dodaj odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Podawaj z białym winem.
RW 03/2008