[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis na paellę z krewetkami i kiełbasą chorizo

Przepis na paellę może być alternatywą dla makaronu jako dania ładującego mięśnie węglowodanami. Aby przełamać tę przedbiegową rutynę, wypróbuj pyszne danie prosto z Walencji. Zobacz, jak przyrządzić hiszpański przysmak z ryżem, kiełbasą chorizo i warzywami.

Paella z krewetkami i kiełbasą chorizo Paella to hiszpańska potrawa oparta o ryż i dodatki mięsno-warzywne. Jest daniem, które doskonale spisze się jako posiłek ładujący mięśnie węglowodanami (fot. RGB Digital).

Kubek gotowanego ryżu zawiera 45 g szybko przyswajalnych węglowodanów – więcej niż kubek makaronu – oraz mangan, który jest niezbędny dla metabolizmu glukozy i tłuszczu oraz ich zamiany w energię.

Badanie opisane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazało, że ilość żelaza, którą zawiera taka porcja krewetek, pozwala sportowcom zwiększyć wytrzymałość. Groszek jest bogatym źródłem witaminy B1 – znanej także jako tiamina – która odgrywa ważną rolę w generowaniu energii, szczególnie w takich mięśniach, jak mięsień sercowy (zobacz więcej przykładów jedzenia na zdrowe i mocne serce).

REKLAMA

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • mała cukinia, pokrojona na kawałki
  • mała kiełbaska chorizo, pokrojona w kostkę
  • 100 g ryżu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta szafranu
  • 500 ml ciepłego bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 50 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 100 g surowych, obranych krewetek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i chorizo. Duś całość, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  2. Zmniejsz ogień i wsyp na patelnię ryż, starając się, aby każde ziarenko dokładnie pokryło się oliwą.
  3. Dodaj słodką paprykę, szafran, sól i pieprz, a następnie wlej na patelnię bulion.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a potem pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Ryż powinien nasiąknąć, absorbując większość płynu. Dodaj groszek i pomidory, kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
  6. Teraz pora na krewetki. Opłucz je pod bieżącą wodą i wrzuć na patelnię.
  7. Gotuj paellę przez kolejne 3-5 minut, po czym zdejmij ją z ognia i podaj natychmiast, posypując danie na talerzach zieloną pietruszką.

RW 11-12/2009

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij