[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis na paellę z krewetkami i kiełbasą chorizo

Przepis na paellę może być alternatywą dla makaronu jako dania ładującego mięśnie węglowodanami. Aby przełamać tę przedbiegową rutynę, wypróbuj pyszne danie prosto z Walencji. Zobacz, jak przyrządzić hiszpański przysmak z ryżem, kiełbasą chorizo i warzywami.

Paella z krewetkami i kiełbasą chorizo Paella to hiszpańska potrawa oparta o ryż i dodatki mięsno-warzywne. Jest daniem, które doskonale spisze się jako posiłek ładujący mięśnie węglowodanami (fot. RGB Digital).

Kubek gotowanego ryżu zawiera 45 g szybko przyswajalnych węglowodanów – więcej niż kubek makaronu – oraz mangan, który jest niezbędny dla metabolizmu glukozy i tłuszczu oraz ich zamiany w energię.

Badanie opisane w „European Journal of Clinical Nutrition” pokazało, że ilość żelaza, którą zawiera taka porcja krewetek, pozwala sportowcom zwiększyć wytrzymałość. Groszek jest bogatym źródłem witaminy B1 – znanej także jako tiamina – która odgrywa ważną rolę w generowaniu energii, szczególnie w takich mięśniach, jak mięsień sercowy (zobacz więcej przykładów jedzenia na zdrowe i mocne serce).

REKLAMA

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • mała cukinia, pokrojona na kawałki
  • mała kiełbaska chorizo, pokrojona w kostkę
  • 100 g ryżu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta szafranu
  • 500 ml ciepłego bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 50 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 100 g surowych, obranych krewetek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i chorizo. Duś całość, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  2. Zmniejsz ogień i wsyp na patelnię ryż, starając się, aby każde ziarenko dokładnie pokryło się oliwą.
  3. Dodaj słodką paprykę, szafran, sól i pieprz, a następnie wlej na patelnię bulion.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a potem pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Ryż powinien nasiąknąć, absorbując większość płynu. Dodaj groszek i pomidory, kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
  6. Teraz pora na krewetki. Opłucz je pod bieżącą wodą i wrzuć na patelnię.
  7. Gotuj paellę przez kolejne 3-5 minut, po czym zdejmij ją z ognia i podaj natychmiast, posypując danie na talerzach zieloną pietruszką.

RW 11-12/2009

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij