Składniki:
- 2 duże, twarde jabłka, przepołowione i wydrążone
- 2 łyżki posiekanych, suszonych wiśni
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki masła
- 1/2 filiżanki granoli
Sposób przygotowania:
W odpowiednim do mikrofali lub piekarnika naczyniu umieść skórką w dół połówki jabłek. Posyp wiśniami, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Obsyp granolą i nanieś po łyżeczce masła na każdą połówkę. Przykryj jabłka papierem do pieczenia i ustaw mikrofalę na 4 min. Podgrzewaj na pełnej mocy, aż lekko zmiękną. W piekarniku proces pieczenia potrwa nieco dłużej. Nagrzej go do 180 °C i wstaw jabłka na 6-8 min. Przełóż jabłka do miseczek. Polej sokiem, który pozostał w naczyniu.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
W porcji: 181 kcal, 29 g węglowodanów, 5 g błonnika, 2 g białka, 7 g tłuszczu
Smakowało?
Sprawdź nasze inne przepisy z granolą: domowa granola jagodowa, domowa granola z żurawiną i rodzynkami
RW 10/2016