W zasadzie to danie tylko kształtem przypomina pizzę, bo rolę spodu pełnią pełnoziarniste chlebki typu pita, które są pełne zdrowych węglowodanów, a pokryte świeżym, owocowym dżemem z truskawek dodatkowo mają przeciwutleniacze, zmniejszające stany zapalne i naprawiające uszkodzone mięśnie.
Składniki:
- 4 duże, pełnoziarniste pity
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki posiekanych truskawek
- ½ szklanki posiekanych, niesolonych pistacji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220oC. Wysmaruj końcówki pity olejem i rozłóż je na dużej blasze. Wlej 1/2 szklanki wody do średniej wielkości garnka i gotuj na średnim ogniu. Jeżeli używasz cukru, to go dodaj i doprowadź do wrzenia. Dorzuć truskawki, wymieszaj i gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie i puszczą soki.
Odcedź je starannie na sitku, ugniatając lekko widelcem (jeśli chcesz, zostaw sobie płyn do innych celów). Połóż owoce na pity i posyp pistacjami. Dociśnij orzechy do dżemu, tak aby nie spaliły się w piekarniku. Włóż pity do piekarnika. Piecz 5 do 10 minut lub do momentu, gdy brzegi pity staną się brązowe, a orzechy będą miały złotawy kolor. Podziel pity na ćwiartki i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Porcja dla 4 osób.
W jednej porcji: 378 kcal węglowodany: 48 g białko: 13 g tłuszcz: 16 g
RW 06/2015