Przepis dla biegacza: Pita z truskawkami i pistacjami

Pitę na słodko podaj jak pizzę i zjedz na śniadanie. Taką wersję włoskiego przysmaku możesz sobie zaserwować bez wyrzutów sumienia. To lekkie danie z pełnoziarnistego pieczywa i sezonowych owoców w mgnieniu oka doda Ci energii po porannym biegu.

Pita jak pizza na śniadanie Chris Lanier
fot. Chris Lanier

W zasadzie to danie tylko kształtem przypomina pizzę, bo rolę spodu pełnią pełnoziarniste chlebki typu pita, które są pełne zdrowych węglowodanów, a pokryte świeżym, owocowym dżemem z truskawek dodatkowo mają przeciwutleniacze, zmniejszające stany zapalne i naprawiające uszkodzone mięśnie.

Składniki:

  • 4 duże, pełnoziarniste pity
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki posiekanych truskawek
  • ½ szklanki posiekanych, niesolonych pistacji

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220oC. Wysmaruj końcówki pity olejem i rozłóż je na dużej blasze. Wlej 1/2 szklanki wody do średniej wielkości garnka i gotuj na średnim ogniu. Jeżeli używasz cukru, to go dodaj i doprowadź do wrzenia. Dorzuć truskawki, wymieszaj i gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie i puszczą soki.

Odcedź je starannie na sitku, ugniatając lekko widelcem (jeśli chcesz, zostaw sobie płyn do innych celów). Połóż owoce na pity i posyp pistacjami. Dociśnij orzechy do dżemu, tak aby nie spaliły się w piekarniku. Włóż pity do piekarnika. Piecz 5 do 10 minut lub do momentu, gdy brzegi pity staną się brązowe, a orzechy będą miały złotawy kolor. Podziel pity na ćwiartki i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Porcja dla 4 osób.

W jednej porcji: 378 kcal węglowodany: 48 g białko: 13 g tłuszcz: 16 g

RW 06/2015

REKLAMA
}