[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Przepis dla biegacza: Pita z truskawkami i pistacjami

Pitę na słodko podaj jak pizzę i zjedz na śniadanie. Taką wersję włoskiego przysmaku możesz sobie zaserwować bez wyrzutów sumienia. To lekkie danie z pełnoziarnistego pieczywa i sezonowych owoców w mgnieniu oka doda Ci energii po porannym biegu.

Pita jak pizza na śniadanie fot. Chris Lanier

W zasadzie to danie tylko kształtem przypomina pizzę, bo rolę spodu pełnią pełnoziarniste chlebki typu pita, które są pełne zdrowych węglowodanów, a pokryte świeżym, owocowym dżemem z truskawek dodatkowo mają przeciwutleniacze, zmniejszające stany zapalne i naprawiające uszkodzone mięśnie.

REKLAMA

Składniki:

  • 4 duże, pełnoziarniste pity
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki posiekanych truskawek
  • ½ szklanki posiekanych, niesolonych pistacji

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220oC. Wysmaruj końcówki pity olejem i rozłóż je na dużej blasze. Wlej 1/2 szklanki wody do średniej wielkości garnka i gotuj na średnim ogniu. Jeżeli używasz cukru, to go dodaj i doprowadź do wrzenia. Dorzuć truskawki, wymieszaj i gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie i puszczą soki.

Odcedź je starannie na sitku, ugniatając lekko widelcem (jeśli chcesz, zostaw sobie płyn do innych celów). Połóż owoce na pity i posyp pistacjami. Dociśnij orzechy do dżemu, tak aby nie spaliły się w piekarniku. Włóż pity do piekarnika. Piecz 5 do 10 minut lub do momentu, gdy brzegi pity staną się brązowe, a orzechy będą miały złotawy kolor. Podziel pity na ćwiartki i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Porcja dla 4 osób.

W jednej porcji: 378 kcal węglowodany: 48 g białko: 13 g tłuszcz: 16 g

RW 06/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij