Atutami tej wersji pizzy jest bazylia, która ma dużo wapnia. Ludzie aktywni fizycznie tracą sporo tego minerału wraz z potem (nawet sportowcy zawodowi cierpią często na jego niedobór), więc ważne jest, by regularnie uzupełniać jego zapasy.
Pomidory są nie tylko bogate w witaminę C i likopen, czyli silne antyoksydanty, ale zawierają także witaminę K, która odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu, oraz potas, który jest niezbędny w syntezie białek, zapobiegając rozpadowi mięśni, oraz reguluje pracę serca.
Taki podkład do pizzy z kaszy kukurydzianej jest doskonały jako element przedtreningowego posiłku, ponieważ ma więcej cennych składników odżywczych niż tradycyjne ciasto, a poza tym zawiera szeroką gamę dodających energii witamin z grupy B.
Składniki:
Podkład do pizzy:
- 140 g kaszy kukurydzianej
- żółtko jajka
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- sól i świeżo mielony pieprz
- mąka pszenna (do posypania stolnicy)
Pozostałe:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli, pokrojonej w plasterki
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
- 3 pomidory, tzw. bycze serca lub plum (podłużne), obrane ze skórki
- garść świeżych liści bazylii, podartych
- 85 g sera koziego, pokrojonego na nieduże kawałki
- 3 różyczki karczocha, pokrojone w plastry
- garść liści sałaty rucola
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Aby zrobić ciasto na pizzę, zagotuj szklankę wody i dodaj do wrzątku – ciągle mieszając drewnianą łopatką – mąkę, aż zrobi się gęsta papka. Później dodaj do niej żółtko i tarty parmezan, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj ponownie bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub inną płaską powierzchnię i uformuj z niego w miarę okrągły placek. Połóż go na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty.
Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmażaj na niej cebulę, aż zmięknie. Po minucie smażenia dodaj czosnek. Do podsmażonej cebuli dodaj sos pomidorowy, pomidory i bazylię, i duś wszystko przez kolejną minutę. Potem rozsmaruj sos na cieście, posyp serem i karczochami. Piecz pizzę w piekarniku przez 5-6 minut, aż ser zacznie się topić. Wyjmij pizzę, przełóż na talerz, posyp liśćmi rucoli i gotowe.
RW 11-12/2009