[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Pizza kukurydziana z kozim serem

Przepis na pizzę na kukurydzianym spodzie to domowa i zdrowa wersja popularnego fast foodu. To propozycja na szybki węglowodanowy posiłek, który dostarczy Ci energii przed treningiem. Wypróbuj wersji z kozim serem i karczochem lub wykorzystaj dodatki, jakie znajdziesz w kuchni.

Domowa pizza kukurydziana z kozim serem i karczochami fot. RGB Digital

Atutami tej wersji pizzy jest bazylia, która ma dużo wapnia. Ludzie aktywni fizycznie tracą sporo tego minerału wraz z potem (nawet sportowcy zawodowi cierpią często na jego niedobór), więc ważne jest, by regularnie uzupełniać jego zapasy.  

Pomidory są nie tylko bogate w witaminę C i likopen, czyli silne antyoksydanty, ale zawierają także witaminę K, która odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu, oraz potas, który jest niezbędny w syntezie białek, zapobiegając rozpadowi mięśni, oraz reguluje pracę serca.

REKLAMA

Taki podkład do pizzy z kaszy kukurydzianej jest doskonały jako element przedtreningowego posiłku, ponieważ ma więcej cennych składników odżywczych niż tradycyjne ciasto, a poza tym zawiera szeroką gamę dodających energii witamin z grupy B.

Składniki:

Podkład do pizzy:

  • 140 g kaszy kukurydzianej
  • żółtko jajka
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • mąka pszenna (do posypania stolnicy)

Pozostałe:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
  • 3 pomidory, tzw. bycze serca lub plum (podłużne), obrane ze skórki
  • garść świeżych liści bazylii, podartych
  • 85 g sera koziego, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 3 różyczki karczocha, pokrojone w plastry
  • garść liści sałaty rucola

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Aby zrobić ciasto na pizzę, zagotuj szklankę wody i dodaj do wrzątku – ciągle mieszając drewnianą łopatką – mąkę, aż zrobi się gęsta papka. Później dodaj do niej żółtko i tarty parmezan, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj ponownie bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub inną płaską powierzchnię i uformuj z niego w miarę okrągły placek. Połóż go na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmażaj na niej cebulę, aż zmięknie. Po minucie smażenia dodaj czosnek. Do podsmażonej cebuli dodaj sos pomidorowy, pomidory i bazylię, i duś wszystko przez kolejną minutę. Potem rozsmaruj sos na cieście, posyp serem i karczochami. Piecz pizzę w piekarniku przez 5-6 minut, aż ser zacznie się topić. Wyjmij pizzę, przełóż na talerz, posyp liśćmi rucoli i gotowe. 

RW 11-12/2009

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij