Przepis dla biegacza: Pizza kukurydziana z kozim serem

Przepis na pizzę na kukurydzianym spodzie to domowa i zdrowa wersja popularnego fast foodu. To propozycja na szybki węglowodanowy posiłek, który dostarczy Ci energii przed treningiem. Wypróbuj wersji z kozim serem i karczochem lub wykorzystaj dodatki, jakie znajdziesz w kuchni.

Domowa pizza kukurydziana z kozim serem i karczochami RGB Digital
fot. RGB Digital

Atutami tej wersji pizzy jest bazylia, która ma dużo wapnia. Ludzie aktywni fizycznie tracą sporo tego minerału wraz z potem (nawet sportowcy zawodowi cierpią często na jego niedobór), więc ważne jest, by regularnie uzupełniać jego zapasy.  

REKLAMA

Pomidory są nie tylko bogate w witaminę C i likopen, czyli silne antyoksydanty, ale zawierają także witaminę K, która odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu, oraz potas, który jest niezbędny w syntezie białek, zapobiegając rozpadowi mięśni, oraz reguluje pracę serca.

Taki podkład do pizzy z kaszy kukurydzianej jest doskonały jako element przedtreningowego posiłku, ponieważ ma więcej cennych składników odżywczych niż tradycyjne ciasto, a poza tym zawiera szeroką gamę dodających energii witamin z grupy B.

Składniki:

Podkład do pizzy:

  • 140 g kaszy kukurydzianej
  • żółtko jajka
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • mąka pszenna (do posypania stolnicy)

Pozostałe:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
  • 3 pomidory, tzw. bycze serca lub plum (podłużne), obrane ze skórki
  • garść świeżych liści bazylii, podartych
  • 85 g sera koziego, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 3 różyczki karczocha, pokrojone w plastry
  • garść liści sałaty rucola

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Aby zrobić ciasto na pizzę, zagotuj szklankę wody i dodaj do wrzątku – ciągle mieszając drewnianą łopatką – mąkę, aż zrobi się gęsta papka. Później dodaj do niej żółtko i tarty parmezan, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj ponownie bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub inną płaską powierzchnię i uformuj z niego w miarę okrągły placek. Połóż go na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmażaj na niej cebulę, aż zmięknie. Po minucie smażenia dodaj czosnek. Do podsmażonej cebuli dodaj sos pomidorowy, pomidory i bazylię, i duś wszystko przez kolejną minutę. Potem rozsmaruj sos na cieście, posyp serem i karczochami. Piecz pizzę w piekarniku przez 5-6 minut, aż ser zacznie się topić. Wyjmij pizzę, przełóż na talerz, posyp liśćmi rucoli i gotowe. 

RW 11-12/2009

Zobacz również:
Spokojne kilometry, które stanowią ogromną większość Twojego kilometrażu podczas treningów, to fundament planów treningowych biegaczy długodystansowych. Pytanie jednak brzmi: czy przypadkiem nie pokonujesz ich za szybko albo za wolno? Sprawdź, jakie tempo na długie, swobodne wybiegania będzie odpowiednie dla Ciebie, biorąc pod uwagę Twoje cele, doświadczenie oraz pozostałe obciążenia treningowe.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA