Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- 1 kubek sosu pomidorowego
- 1 kubek liści szpinaku w liściach (dokładnie odsączonego z wody)
- 1 ząbek czosnku posiekanego w kostkę
- 1 kubek (55 g) porwanej mozzarelli
- 1 kubek pieczarek posiekanych w cząstki
- 55 g cienko pokrojonej szynki
- 4 jajka
Przygotowanie:
Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście (brzeg zostaw pusty). Rozłóż szpinak, czosnek, ser i szynkę – w tej kolejności. Zrób 4 „gniazda” między dodatkami i wbij w nie jajka. Piecz 12 minut albo do momentu, kiedy białka jajek się zetną, ale żółtka nadal będą trochę płynne.
RW 05/2014