Zamiast z białej mąki zrób spód pizzy z razowej, bogatej w błonnik. Szparagi mają sporo witaminy K, która zapobiega złamaniom kości, oraz kwasu foliowego, który pobudza powstawanie czerwonych krwinek w organizmie. Szynka z polędwicy wieprzowej zawiera z kolei znacznie mniej kalorii i tłuszczu niż boczek.
Składniki:
- gotowy spód pizzy – około 30 cm średnicy (lub zrobiony samodzielnie z mąki razowej, propozycję na spód znajdziesz tutaj: Domowa pizza)
- 1/3 szklanki odtłuszczonego sera ricotta
- 1/4 szklanki pesto
- 8 zielonych szparagów (po odcięciu dolnych, zdrewniałych końcówek), pociętych na 4-cm kawałki
- 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
- 3 plastry polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski
- 2/3 szklanki startego sera fontina (można go zastąpić np. goudą lub mozzarellą)
Przygotowanie
Szparagi podgotuj ok. 8 minut w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Spód od pizzy połóż na papierze do pieczenia. Wymieszaj ser ricotta z pesto i tak powstałą masą posmaruj spód.
Szparagi skrop oliwą, a potem rozłóż równo wraz z szynką na cieście. Zapiekaj tak długo, aż ciasto zrobi się chrupiące na bokach (ok. 10 minut). Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp ją serem fontina lub goudą. Włóż ją ponownie do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut. Po zapieczeniu podziel pizzę na 4 porcje.
W jednej porcji: energia – 360 kcal, węglowodany – 32 g, białko – 18 g, tłuszcz – 18 g.
RW 07/2012