[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis dla biegacza: Pizza ze szparagami i pesto

Przepis na pizzę alternatywną – w wersji letniej i lekkiej, czyli na zielono, ze składnikami charakterystycznymi dla dań ze słonecznej Italii. Takie danie możesz przygotować po meczącym, letnim treningu i zjeść bez obaw o to, że waga następnym razem pokaże zbyt wiele kilogramów.

Pizza ze szparagami i pesto fot. Jonathan Kantor

Zamiast z białej mąki zrób spód pizzy z razowej, bogatej w błonnik. Szparagi mają sporo witaminy K, która zapobiega złamaniom kości, oraz kwasu foliowego, który pobudza powstawanie czerwonych krwinek w organizmie. Szynka z polędwicy wieprzowej zawiera z kolei znacznie mniej kalorii i tłuszczu niż boczek.

Składniki:

REKLAMA

  • gotowy spód pizzy – około 30 cm średnicy (lub zrobiony samodzielnie z mąki razowej, propozycję na spód znajdziesz tutaj: Domowa pizza)
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego sera ricotta
  • 1/4 szklanki pesto
  • 8 zielonych szparagów (po odcięciu dolnych, zdrewniałych końcówek), pociętych na 4-cm kawałki  
  • 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
  • 3 plastry polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski
  • 2/3 szklanki startego sera fontina (można go zastąpić np. goudą lub mozzarellą)

Przygotowanie

Szparagi podgotuj ok. 8 minut w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Spód od pizzy połóż na papierze do pieczenia. Wymieszaj ser ricotta z pesto i tak powstałą masą posmaruj spód.

Szparagi skrop oliwą, a potem rozłóż równo wraz z szynką na cieście. Zapiekaj tak długo, aż ciasto zrobi się chrupiące na bokach (ok. 10 minut). Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp ją serem fontina lub goudą. Włóż ją ponownie do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut. Po zapieczeniu podziel pizzę na 4 porcje.

W jednej porcji: energia – 360 kcal, węglowodany – 32 g, białko – 18 g, tłuszcz – 18 g.

RW 07/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij