Jeśli masz ochotę na wytrawne śniadanie, podawaj placuszki z kwaśną śmietaną i gotowym sosem salsa verde wymieszanym z 1 ½ łyżeczki posiekanej dymki, 1 ½ łyżeczki posiekanej świeżej kolendry oraz soku z limonki. Wolisz coś słodkiego? Polej je gęstym greckim jogurtem z miodem lub syropem klonowym.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) kukurydzy
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek (plus więcej – do smażenia)
- 1 duże jajko
- ½ szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kukurydzę odcedź w durszlaku i zmiksuj w blenderze, tak aby nadal było widać cząstki ziarenek. Przełóż do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj pół szklanki kaszki kukurydzianej, wodę oraz oliwę i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj jajko i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. W misce wymieszaj pozostałą kaszkę kukurydzianą z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj „mokre” składniki do suchych i wymieszaj do połączenia (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli wyda Ci się zbyt suche, dodaj do niego nieco wody lub mleka).
Patelnię o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu, posmaruj dno oliwą. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (po 3-4 łyżki na jeden placek) i smaż z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 5 minut). Placki podawaj z jogurtem i miodem, syropem klonowym lub kwaśną śmietaną i salsa verde.
W jednej porcji: 325 kcal węglowodany: 57 g błonnik: 3 g białko: 8 g tłuszcz: 9 g
RW 06/2013