[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie

Smaczne danie, które jest sposobem na porządną dawkę białka, potrzebną do regeneracji. Dobre źródło energii i wartości odżywczych. Będzie ciekawą alternatywą dla popularnego schabu ze śliwkami. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny.

Polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie fot. Kate Sears

Tajemnica smaku tego dania tkwi w śliwkach. Możesz użyć także suszonych. Jeśli świeże śliwki nie są dość dojrzałe i słodkie, podgotuj je chwilę w gorącym bulionie z miodem. Salsą zajmij się na ok. dwie godziny przed podaniem. 

Składniki:

REKLAMA
  • 2 polędwiczki wieprzowe, 250 g każda
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Salsa śliwkowa:

  • 4 dojrzałe śliwki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżka stołowa octu winnego lub balsamicznego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (proporcje dla 4 osób)

Przygotowanie:

Aby przygotować salsę, usuń pestki ze śliwek i pokrój je w cienkie paski. Cebulę przekrój na pół i pokrój w drobne pióra. Obierz i wyciśnij czosnek. Wymieszaj wszystko w garnku z tymiankiem, octem, oliwą i miodem. Odstaw.

Mięso przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż mięso krótko z każdej strony na wysokim ogniu. Następnie zmniejsz temperaturę i duś mięso 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Odczekaj chwilę, po czym pokrój mięso w plastry i połącz z salsą.

W jednej porcji: energia: 190 kcal, węglowodany: 47 g białko: 24 g tłuszcz: 8 g.

RW 05/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij