Przepis dla biegacza: Polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie

Smaczne danie, które jest sposobem na porządną dawkę białka, potrzebną do regeneracji. Dobre źródło energii i wartości odżywczych. Będzie ciekawą alternatywą dla popularnego schabu ze śliwkami. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny.

Polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie Kate Sears
fot. Kate Sears

Tajemnica smaku tego dania tkwi w śliwkach. Możesz użyć także suszonych. Jeśli świeże śliwki nie są dość dojrzałe i słodkie, podgotuj je chwilę w gorącym bulionie z miodem. Salsą zajmij się na ok. dwie godziny przed podaniem. 

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe, 250 g każda
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Salsa śliwkowa:

  • 4 dojrzałe śliwki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżka stołowa octu winnego lub balsamicznego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (proporcje dla 4 osób)

Przygotowanie:

Aby przygotować salsę, usuń pestki ze śliwek i pokrój je w cienkie paski. Cebulę przekrój na pół i pokrój w drobne pióra. Obierz i wyciśnij czosnek. Wymieszaj wszystko w garnku z tymiankiem, octem, oliwą i miodem. Odstaw.

Mięso przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż mięso krótko z każdej strony na wysokim ogniu. Następnie zmniejsz temperaturę i duś mięso 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Odczekaj chwilę, po czym pokrój mięso w plastry i połącz z salsą.

W jednej porcji: energia: 190 kcal, węglowodany: 47 g białko: 24 g tłuszcz: 8 g.

RW 05/2011

Zobacz również:
REKLAMA
}