Tajemnica smaku tego dania tkwi w śliwkach. Możesz użyć także suszonych. Jeśli świeże śliwki nie są dość dojrzałe i słodkie, podgotuj je chwilę w gorącym bulionie z miodem. Salsą zajmij się na ok. dwie godziny przed podaniem.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe, 250 g każda
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku
Salsa śliwkowa:
- 4 dojrzałe śliwki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
- 1 łyżka stołowa octu winnego lub balsamicznego
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu (proporcje dla 4 osób)
Przygotowanie:
Aby przygotować salsę, usuń pestki ze śliwek i pokrój je w cienkie paski. Cebulę przekrój na pół i pokrój w drobne pióra. Obierz i wyciśnij czosnek. Wymieszaj wszystko w garnku z tymiankiem, octem, oliwą i miodem. Odstaw.
Mięso przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż mięso krótko z każdej strony na wysokim ogniu. Następnie zmniejsz temperaturę i duś mięso 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Odczekaj chwilę, po czym pokrój mięso w plastry i połącz z salsą.
W jednej porcji: energia: 190 kcal, węglowodany: 47 g białko: 24 g tłuszcz: 8 g.
RW 05/2011