Sałatka doskonale sprawdzi się podczas ostatnich letnich spotkań przy grillu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka i pożywna.
Składniki:
- 10 dag boczku wędzonego bez skóry, pokrojonego w małą kostkę
- 2 kolby ugotowanej, słodkiej kukurydzy (wyłuskane ziarna)
- 4 dojrzałe pomidory bez skórki, posiekane
- 1 duże awokado, obrane i pokrojone
- 30 gramów sera feta
- 2 małe szalotki (jedynie biała część, pokrojona w krążki)
- ¼ szklanki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli morskiej i mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Na teflonową patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj około 5 minut na średnim ogniu, aż zrobi się chrupiący i złocisty. Łyżką durszlakową przełóż bekon na papierowe ręczniki, by wchłonęły tłuszcz. Odetnij końcówki kolb, ustaw kukurydzę pionowo i za pomocą noża obierz ją z ziaren. Ziarna przesyp do dużej miski.
Dodaj bekon, pomidory, awokado, fetę i szalotkę. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i sól. Delikatnie polej sosem sałatkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Danie dla 4 osób.
W jednej porcji: 206 kcal węglowodany: 19 g białko: 9 g tłuszcz: 12 g
RW 10/2014