Ten lekki deser możesz zjeść ze smakiem po treningu bez obawy o nadmiar pochłoniętych kalorii.
Składniki:
- ¼ filiżanki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 filiżanki odtłuszczonego mleka czekoladowego
- 60 g czekolady deserowej, bardzo drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier, mąkę, kawę, cynamon i sól w dużym rondlu. Wstaw na średni płomień i dolewaj mleko, mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut, stopniowo zwiększając intensywność mieszania – do momentu, w którym masa przybierze konsystencję puddingu. Zdejmij z gazu, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści. Podawaj na ciepło lub rozlej do pięciu pucharków i zabezpiecz folią, umieszczając ją bezpośrednio na powierzchni puddingu, aby zapobiec powstaniu kożucha. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Przepis dla 5 osób.
W jednej porcji: 176 kcal węglowodany: 30 g białko: 3 g tłuszcz: 6 g
RW 08/2013