[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis dla biegacza: Regeneracyjny superomlet z dodatkami

Kluczem do prawidłowej regeneracji po ciężkim biegu jest kombinacja węglowodanów i białka, ale nie tylko. Nie możesz zapomnieć o dawce świeżych warzyw, bo zawierają antyoksydanty działające przeciwzapalnie, zwalczając wolne rodniki uwalniane przy dużym wysiłku.  

Regeneracyjny superomlet z dodatkami  fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Niestety (lub stety), jeden właściwie skomponowany posiłek zaraz po biegu nie wystarczy. Zarezerwuj cały dzień na dania sprzyjające regeneracji. Te przepisy sprawią, że za kilka dni mięśnie będą jeszcze silniejsze, a w nogach poczujesz dynamit.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka mąki razowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść połowę masła. W misce dobrze wymieszaj jajka z mąką. Dodaj przyprawy i wymieszaj ponownie. Wylej połowę jajek na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy, podnosząc delikatnie omlet (po około 30 s), zobaczysz, że spód jest ścięty, kontynuuj unoszenie, tak by płynna jeszcze część jajka znalazła się pod omletem. Podgrzewaj przez około minutę. Kiedy omlet będzie już wystarczająco uformowany (ale wciąż miękki i wilgotny), dodaj wybrane z kolejnej strony składniki. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Jeśli wolisz bardziej ścięte jajka, trzymaj omlet pod przykryciem na patelni jeszcze przez 30 sekund, wyłączając grzanie. Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i usmaż kolejny.

Ilość: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

W porcji: 193 cal, 1 g węglowodanów, 0 g błonnika, 13 g białka, 15 g tłuszczu

Omlety na wypasie

Dodaj jeden z 10 wybranych składników, zanim złożysz omlet na pół.

1. Warzywnie:

  • Filiżanka grillowanych warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, papryka, cebula).

2. Azjatycko:

  • ¼ filiżanki kostek tofu, ¼ łyżeczki proszku curry.

3. Prosta pasta:

  • ½ filiżanki makaronu, łyżka pasty z suszonych pomidorów.

4. Grecko:

  • Mała garść młodego szpinaku, 2 łyżki pomidorów w kostkę, 1 łyżka posiekanych oliwek.

5. Hiszpańsko:

  • ¼ filiżanki ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki posiekanej cebuli dymki.

6. Drobiowo:

  • ¼ filiżanki pokrojonego w kostkę grillowanego kurczaka lub indyka, garść młodego szpinaku.

7. Słodko:

  • 2 łyżki greckiego jogurtu, 1 łyżka pestek granatu, 1 łyżeczka miodu.

8. Włosko:

  • 2 łyżki kawałków smażonego boczku, 2 łyżki zielonego groszku, kilka płatków parmezanu.

9. Owocowo-serowo:

  • ¼ filiżanki jabłek w kostkę, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka kawałków sera typu cheddar.

10. Mięsnie i grzybowo

  • ¼ filiżanki grillowanej i posiekanej karkówki, 2 łyżki duszonych grzybów (kurki, pieczarki).

RW 10/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij