[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Przepis dla biegacza: Ribollita, czyli włoska zupa z fasoli

Toskańska zupa ribollita najlepiej smakuje po odgrzaniu – stąd jej nazwa. Przygotuj ją rano, pozwól postać przez cały dzień aż się "przegryzie" i zjedz po wieczornym treningu. To pełne witamin i składników odżywczych danie, które szybko postawi Cię na nogi.

Ribollita – zupa powtórnie podgrzana fot. Antonis Achilleos

Porcja tej zupy zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania na wit. A, 45% na wit. C i 20% na żelazo, a obfitość fasoli czyni ją świetnym źródłem potasu, wapnia i białka.

Składniki:

REKLAMA
  • 2 szklanki białej fasoli z puszki
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana
  • 1 marchewka, posiekana w kostkę
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 2 selery naciowe, posiekane
  • ¼ główki małej kapusty lub jarmuż (grubo posiekane)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 kromki czerstwego, białego chleba tarty parmezan (opcjonalnie)


Przygotowanie:

W misce zetrzyj na gładką masę jedną szklankę fasoli. Odstaw ją na bok. Przez około 20 minut w garnku z grubym dnem delikatnie duś czosnek, rozmaryn, cebulę, seler, marchewkę i kapustę na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu. Dodaj całą, odstawioną i wcześniej roztartą fasolę, bulion, ziemniaka i pomidory. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Na koniec wrzuć chleb i gotuj, aż się całkiem rozpuści w zupie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ribollitę (najlepiej następnego dnia) skropioną oliwą z oliwek i parmezanem. Porcja dla czterech osób.

W jednej porcji: energia – 580 kcal, węglowodany – 61 g, białko – 14 g, tłuszcz – 31 g

RW 12/2011  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij