Rigatoni alla Norma to potrawa pochodząca z gorącego południa Włoch, stąd nazywana jest także Siciliana. Jeśli masz ochotę na smak gorącej Katanii, wypróbuj poniższy przepis. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.
Składniki:
- porcja sosu pomidorowego »»
- 1 średni bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
- 4 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- ½ kg makaronu rigatoni (grube rurki)
- 6 łyżek sera ricotta
Przygotowanie:
Do osolonej i wrzącej wody wrzuć makaron. Podgrzej sos pomidorowy w rondlu. Posyp plastry bakłażana solą. Połóż je na papierowym ręczniku i po 10 minutach odsącz powstałe kropelki; potem posyp mąką. Do rondla wrzuć ząbek czosnku i dodaj 1,5 łyżki oliwy. Duś na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj połowę bakłażana, smaż do zbrązowienia z zewnątrz, tak by był miękki w środku. Połóż go na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Powtórz to z drugą połową bakłażana, ząbkiem czosnku i 1,5 łyżką oleju. W tym samym rondlu na łyżce oleju podsmaż cebulę, aż będzie miękka (ok. 7 min). Dodaj sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gdy będzie lekko twardy, odlej z niego wodę i dodaj makaron z bakłażanem do sosu pomidorowego. Gotuj do miękkości. Do każdej z 6 porcji dodał łyżkę sera ricotta.
1 porcja: kalorie – 559 kcal węglowodany – 74 g białko – 14 g tłuszcz – 21 g
RW 09/2011
Komentarze