[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Rigatoni alla Norma - makaron z bakłażanem

Każda włoska restauracja serwuje to danie nieco inaczej, bo każdy mistrz kuchni ma na ten posiłek swój patent. Jedno jednak możesz wiedzieć na pewno - w każdej wersji znajdziesz bakłażana, cebulę i ser ricotta. Te składniki to podstawa Rigatoni alla Norma.

przepis Rigatoni alla Norma, makaron z bakłażanem przepis, przepis makaron rigatoni fot. Greg Gayne/Rodale

Rigatoni alla Norma to potrawa pochodząca z gorącego południa Włoch, stąd nazywana jest także Siciliana. Jeśli masz ochotę na smak gorącej Katanii, wypróbuj poniższy przepis. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.

Składniki:

REKLAMA
  • porcja sosu pomidorowego »»
  • 1 średni bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
  • 4 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  •  ½ kg makaronu rigatoni (grube rurki)
  • 6 łyżek sera ricotta

Przygotowanie:

Do osolonej i wrzącej wody wrzuć makaron. Podgrzej sos pomidorowy w rondlu. Posyp plastry bakłażana solą. Połóż je na papierowym ręczniku i po 10 minutach odsącz powstałe kropelki; potem posyp mąką. Do rondla wrzuć ząbek czosnku i dodaj 1,5 łyżki oliwy. Duś na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj połowę bakłażana, smaż do zbrązowienia z zewnątrz, tak by był miękki w środku. Połóż go na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Powtórz to z drugą połową bakłażana, ząbkiem czosnku i 1,5 łyżką oleju. W tym samym rondlu na łyżce oleju podsmaż cebulę, aż będzie miękka (ok. 7 min). Dodaj sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gdy będzie lekko twardy, odlej z niego wodę i dodaj makaron z bakłażanem do sosu pomidorowego. Gotuj do miękkości. Do każdej z 6 porcji dodał łyżkę sera ricotta.

1 porcja: kalorie – 559 kcal węglowodany – 74 g białko – 14 g tłuszcz – 21 g

RW 09/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij