[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
1



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Rigatoni z grzybami i szparagami

Makaron z wiosennymi dodatkami dostarczy Twojemu organizmowi dawkę węglowodanów bez udziału śmietany i masła. Dobroczynny wpływ na organizm biegaczy ma także oliwa z oliwek, czosnek oraz bogate w sole mineralne szparagi i grzyby.

Rigatoni z grzybami i szparagami fot. Kate Sears

Do rigatoni możesz podać herbatę z rumianku, która poprawia apetyt i przyspiesza trawienie. Zawarte w niej substancje czynne sprawiają, że rumianek wpływa także na rozluźnienie mięśni. Schłodzony napój będzie doskonały po treningu w upalny dzień.  

Składniki:

REKLAMA
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 350 g świeżych, pokrojonych pieczarek lub grzybów shiitake
  • 250 g szparagów (2,5-cm kawałki)
  • 500 g makaronu rigatoni (rurki)
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj 1,6 l osolonej wody na makaron. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż czosnek. Dodaj grzyby. Smaż je około 5 minut, aż staną się ciemne. Dodaj szparagi i wszystko delikatnie wymieszaj. Duś kilka minut. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Pod patelnią rozgrzej palnik do maksimum, dolej do niej szklankę wody, w której gotował się makaron, i czekaj, aż sos zredukuje się o połowę. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Nie zmniejszając ognia, mieszaj przez około minutę. Wyłącz palnik i wymieszaj wszystko z pietruszką, skórką cytryny i parmezanem. Całość skrop oliwą z oliwek. Danie dla 6 osób gotowe.

Kalorie: 440 kcal węglowodany: 65 g białko: 12 g tłuszcz: 14 g

RW 06/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij