Połykanie nawet setek kilometrów w miesiącu i szczypta sprintów do treningu nie są przepustką do jedzenia fast foodów. Możesz jednak pozwolić sobie na potrawy rodem z barów szybkiej obsługi, pod warunkiem że wykonasz je samodzielnie. Ten przepis to alternatywa dla popularnej fish and chips, czyli ryby z frytkami.
Oto zalety naszego przepisu:
- Lekka panierka: Razowa bułka tarta zawiera 10% mniej tłuszczu niż tradycyjna panierka z ciasta smażonego na oleju.
- Zamień rybę: Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie, oraz zawiera dużo witaminy D, która wpłynie korzystnie na Twój układ odpornościowy i kostny.
- Burak na moc: Pożegnaj tani keczup zrobiony z zagęstników i wypróbuj dip z buraków. Są pełne azotanów, które pomagają organizmowi biegacza używać tlenu skuteczniej i poprawiają wytrzymałość.
- Białko roślinne: Dip do dania z ryby możesz też zrobić z bobu lub groszku i dodatku jogurtu. Takie połączenie białka zwierzęcego i roślinnego jeszcze lepiej regeneruje mięśnie i dostarcza komplet aminokwasów.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 100 g tartej bułki razowej
- odrobina oleju rzepakowego
- sól i mielony czarny pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- 2 filety z łososia po ok. 150 g
- 200 g groszku lub bobu
- garść posiekanej mięty
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g ugotowanego buraka
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonego kminku
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój ziemniaki nieco grubiej niż na frytki, delikatnie natrzyj oliwą, połącz z czosnkiem i płatkami chili. Umieść je na blaszce i papierze do pieczenia i włóż na górne piętro piekarnika na około pół godziny. W jednej misce zmieszaj bułkę tartą, odrobinę oliwy i przyprawy, w drugiej zmieszaj rozbite jajko.
Maczaj kawałki ryby w jajku, a następnie stwórz panierkę, obtaczając je w bułce tartej. Umieść łososia na dolnym piętrze piekarnika po 15 minutach od chwili włożenia ziemniaków i piecz przez 15 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, delikatnie je nakłuwając. W czasie pieczenia ugotuj bób. Potem dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek i posiekaną miętę.
Wszystko zgnieć na papkę widelcem, dodając stopniowo jogurtu. Aby zrobić dip, zblenduj buraka z sokiem z limonki, czosnkiem, kminkiem i pieprzem. Danie podawaj z ćwiartkami cytryny. Składniki na 2 porcje.
W jednej porcji: kalorie 650, tłuszcz 26 g, węglowodany 60 g, białko 37 g.
Wypróbuj więcej przepisów na zdrowy fast-food:
» Przypis dla biegacza: Zdrowy domowy burger z indyka
» Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny
» Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku
RW 10/2014
Komentarze
~Marta Kowalewska, 2018-06-03 10:50:56
~Kajra, 2018-06-02 00:06:32
~Mati, 2018-05-18 20:52:02
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?