[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Ryba z frytkami w zdrowej wersji

Nasz przepis na rybę to danie pełne dobrych kwasów omega-3 z łososia, antyoksydantów z buraków i węglowodanów z ziemniaków. Ma o wiele mniej tłuszczu niż smażone na głębokim tłuszczu ryba i frytki, będzie więc doskonałym wyborem na kolację po treningu.

Fast food fot. Mowie Kay, shutterstock.com

Połykanie nawet setek kilometrów w miesiącu i szczypta sprintów do treningu nie są przepustką do jedzenia fast foodów. Możesz jednak pozwolić sobie na potrawy rodem z barów szybkiej obsługi, pod warunkiem że wykonasz je samodzielnie. Ten przepis to alternatywa dla popularnej fish and chips, czyli ryby z frytkami. 

Oto zalety naszego przepisu:

REKLAMA
  • Lekka panierka: Razowa bułka tarta zawiera 10% mniej tłuszczu niż tradycyjna panierka z ciasta smażonego na oleju.
  • Zamień rybę: Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie, oraz zawiera dużo witaminy D, która wpłynie korzystnie na Twój układ odpornościowy i kostny.
  • Burak na moc: Pożegnaj tani keczup zrobiony z zagęstników i wypróbuj dip z buraków. Są pełne azotanów, które pomagają organizmowi biegacza używać tlenu skuteczniej i poprawiają wytrzymałość.
  • Białko roślinne: Dip do dania z ryby możesz też zrobić z bobu lub groszku i dodatku jogurtu. Takie połączenie białka zwierzęcego i roślinnego jeszcze lepiej regeneruje mięśnie i dostarcza komplet aminokwasów.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 100 g tartej bułki razowej
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 filety z łososia po ok. 150 g
  • 200 g groszku lub bobu
  • garść posiekanej mięty
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g ugotowanego buraka
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój ziemniaki nieco grubiej niż na frytki, delikatnie natrzyj oliwą, połącz z czosnkiem i płatkami chili. Umieść je na blaszce i papierze do pieczenia i włóż na górne piętro piekarnika na około pół godziny. W jednej misce zmieszaj bułkę tartą, odrobinę oliwy i przyprawy, w drugiej zmieszaj rozbite jajko.

Maczaj kawałki ryby w jajku, a następnie stwórz panierkę, obtaczając je w bułce tartej. Umieść łososia na dolnym piętrze piekarnika po 15 minutach od chwili włożenia ziemniaków i piecz przez 15 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, delikatnie je nakłuwając. W czasie pieczenia ugotuj bób. Potem dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek i posiekaną miętę.

Wszystko zgnieć na papkę widelcem, dodając stopniowo jogurtu. Aby zrobić dip, zblenduj buraka z sokiem z limonki, czosnkiem, kminkiem i pieprzem. Danie podawaj z ćwiartkami cytryny. Składniki na 2 porcje.

W jednej porcji: kalorie 650, tłuszcz 26 g, węglowodany 60 g, białko 37 g.

Wypróbuj więcej przepisów na zdrowy fast-food:

» Przypis dla biegacza: Zdrowy domowy burger z indyka

» Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny

» Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku

RW 10/2014

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij