[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.6

Przepis dla biegacza: Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą

Buraki są bogatym źródłem błonnika. Swoją czerwoną barwę zawdzięczają betaninie – antyoksydantowi, któremu przypisuje się właściwości zwalczające nowotwory. Nasza sałatka świetnie wypadnie na Twoim stole w towarzystwie indyka, kurczaka lub ryby.

Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą fot. Antonis Achilleos

Po skończonym treningu zaskocz rodzinę i zaserwuj naszą nowatorską sałatkę do głównego dania lub jako przystawkę podczas odświętnego posiłku.

Składniki dla 6 osób

  • 2 średnie buraki czerwone (ok. 500 g)
  • 4 łyżki stołowe octu winnego z owoców (malin lub jabłek)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu lub pół pasty wasabi
  • ¼ filiżanki oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • obrana pomarańcza, 2 mandarynki lub 2 klementynki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki stołowe świeżej bazylii
  • ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj wodę w garnku, dodaj dwie łyżki octu z czerwonego wina i wrzuć buraki.
  2. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut lub do czasu, kiedy nakłute widelcem nie pozostawią czerwonego śladu.
  3. Kiedy buraki będą gotowe, obierz je i pokrój w kawałki na jeden kęs.
  4. Zmieszaj ocet winny, musztardę, chrzan lub wasabi i olej z orzechów włoskich.
  5. Do mieszkanki wrzuć kawałki buraków, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj całość cząstkami pomarańczy i awokado.
  6. Na koniec posyp posiekaną, świeżą bazylią. Jeśli lubisz smak lukrecji, możesz dodać kawałek jej startego korzenia.

W jednej porcji: 169 kcal węglowodany: 15 g białko: 2 g tłuszcz: 13 g

Więcej przepisów na zdrowe sałatki:

RW 11/2013 

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij