[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis dla biegacza: Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą

Buraki są bogatym źródłem błonnika. Swoją czerwoną barwę zawdzięczają betaninie – antyoksydantowi, któremu przypisuje się właściwości zwalczające nowotwory. Nasza sałatka świetnie wypadnie na Twoim stole w towarzystwie indyka, kurczaka lub ryby.

Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą fot. Antonis Achilleos

Po skończonym treningu zaskocz rodzinę i zaserwuj naszą nowatorską sałatkę do głównego dania lub jako przystawkę podczas odświętnego posiłku.

Składniki:

  • 2 średnie buraki czerwone (ok. 500 g)
  • 4 łyżki stołowe octu winnego z owoców (malin lub jabłek)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu lub pół pasty wasabi
  • ¼ filiżanki oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • obrana pomarańcza, 2 mandarynki lub 2 klementynki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki stołowe świeżej bazylii
  • ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj wodę w garnku, dodaj dwie łyżki octu z czerwonego wina i wrzuć buraki. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut lub do czasu, kiedy nakłute widelcem nie pozostawią czerwonego śladu. Kiedy buraki będą gotowe, obierz je i pokrój w kawałki na jeden kęs. Zmieszaj ocet winny, musztardę, chrzan lub wasabi i olej z orzechów włoskich. Do mieszkanki wrzuć kawałki buraków, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj całość cząstkami pomarańczy i awokado. Na koniec posyp posiekaną, świeżą bazylią. Jeśli lubisz smak lukrecji, możesz dodać kawałek jej startego korzenia. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 169 kcal węglowodany: 15 g białko: 2 g tłuszcz: 13 g

RW 11/2013 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij