Jarmuż to jedna z odmian kapusty (bliska kuzynka kapusty włoskiej). Jest bogatym źródłem wit. A i C, a także glukozynolanów, które zapobiegają powstawaniu raka piersi, prostaty i płuc. Do tego zdrowe tłuszcze z orzechów oraz jedne z najzdrowszych owoców – porzeczki (jak nie znajdziesz, możesz zastąpić borówkami lub jagodami).
Składniki:
- 2 łyżki suszonych lub mrożonych czerwonych porzeczek
- 7 łyżek białego octu balsamicznego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 pęczki jarmużu (około 0,5 kg)
- 2 łyżki orzechów piniowych (lekko uprażonych)
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Porzeczki namocz w pięciu łyżkach octu balsamicznego i odstaw na kilka godzin (np. na noc). Kiedy będą już gotowe, możesz przystępować do kolejnych czynności. W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą część octu balsamicznego, ocet ryżowy, miód, oliwę i sól. Liście jarmużu pokrój w paski, tnąc nożem w poprzek liścia (wytnij uprzednio łodygi i wszystkie twarde części, jakie może posiadać kapusta). Pokrojony jarmuż dodaj do sosu i porządnie wymieszaj. Dobrze, żeby przed spożyciem sałatka chwilę odstała, a jej składniki się „przegryzły”. Po około pół godzinie posyp na wierzchu wiórkami startego parmezanu.
W jednej porcji: 110 kcal, węglowodany: 14 g, białko: 4 g, tłuszcz: 6 g
RW 11/2012