[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Sałatka z jarmużem i orzechami

Sezon na jarmuż zaczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę. I w tym właśnie okresie powinien pojawiać się na Twoim talerzu. Wypróbuj przepis na sałatkę z jarmużem, orzechami i porzeczkami. To bomba witaminowa, która wzmocni Twoją odporność.

Sałątka z jarmużu i orzechami fot. Antonis Achilleos

Jarmuż to jedna z odmian kapusty (bliska kuzynka kapusty włoskiej). Jest bogatym źródłem wit. A i C, a także glukozynolanów, które zapobiegają powstawaniu raka piersi, prostaty i płuc. Do tego zdrowe tłuszcze z orzechów oraz jedne z najzdrowszych owoców – porzeczki (jak nie znajdziesz, możesz zastąpić borówkami lub jagodami). 

Składniki:

REKLAMA
  • 2 łyżki suszonych lub mrożonych czerwonych porzeczek
  • 7 łyżek białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pęczki jarmużu (około 0,5 kg)
  • 2 łyżki orzechów piniowych (lekko uprażonych)
  • 2 łyżki startego parmezanu


Przygotowanie:

Porzeczki namocz w pięciu łyżkach octu balsamicznego i odstaw na kilka godzin (np. na noc). Kiedy będą już gotowe, możesz przystępować do kolejnych czynności. W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą część octu balsamicznego, ocet ryżowy, miód, oliwę i sól. Liście jarmużu pokrój w paski, tnąc nożem w poprzek liścia (wytnij uprzednio łodygi i wszystkie twarde części, jakie może posiadać kapusta). Pokrojony jarmuż dodaj do sosu i porządnie wymieszaj. Dobrze, żeby przed spożyciem sałatka chwilę odstała, a jej składniki się „przegryzły”. Po około pół godzinie posyp na wierzchu wiórkami startego parmezanu.

W jednej porcji: 110 kcal, węglowodany: 14 g, białko: 4 g, tłuszcz: 6 g

RW 11/2012   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij