Krewetki to prawdziwie magiczny składnik: wysoka zawartość białka (18,1 g w 100 g) połączona z niską zawartością tłuszczu (jedyne 0,8 g na 100 g mięsa) sprawiają, że to idealne uzupełnienie diety biegaczy.
Składniki:
Przygotowanie sałatki z ogórka
- ½ kubka łagodnego octu winnego
- ½ kubka miodu
- 2 średniej wielkości ogórki pokrojone w paski
- 1 cebula typu szalotka
- 2 łyżki imbiru przeciśniętego przez praskę lub rozdrobnionego w malakserze
- ¼ łyżeczki soli
Mieszanka na bazie marchewki
- 250 g młodej marchewki przekrojonej na pół lub w ćwiartki
- 250 g ugotowanych krewetek (obranych)
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1½ kubka grzanek
- 2 kubki pociętej, świeżej kolendry czarny sezam, uprażony
Przygotowanie:
Zacznij od sałatki z ogórka. Połącz w rondlu ocet winny z miodem. Podgrzewaj na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając zawartość, aż miód się rozpuści. Schłodź do temperatury pokojowej. Do dużego naczynia włóż ogórka, szalotkę, pieprz cayenne, imbir, sól i miód z octem winnym. Dobrze wymieszaj i odstaw.
Zagotuj w osobnym garnku wodę i wrzuć marchewki. Blanszuj je 4 minuty, tak aby były chrupiące. Wyjmuj je z wrzątku i polej zimną wodą. Do pustego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i krewetki. Podgrzewaj 3 minuty na wolnym ogniu. Dodaj marchewki i dressing z ogórkiem. Delikatnie wymieszaj całość, dodając przy tym awokado, grzanki i kolendrę (na samym końcu). Przełóż na talerz i posyp sezamem. Przepis na 6 małych porcji.
W jednej porcji: 335 kcal, węglowodany: 43 g, błonnik: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 14 g
RW 10/2015