[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Sałatka z marchewką, ogórkiem i krewetkami

To danie na wczesną jesień jest jak podsumowanie biegowego sezonu: smaki kwaśne (porażki) przeplatają się ze słodkimi (zwycięstwa). Pikantne przyprawy wyzwalają endorfiny jak po przekroczeniu mety. Pyszny posiłek, który przygotujesz w mniej niż trzydzieści minut.

Marchewka z imbirem, krewetkami i ogórkiem fot. Mitch Mandell

Krewetki to prawdziwie magiczny składnik: wysoka zawartość białka (18,1 g w 100 g) połączona z niską zawartością tłuszczu (jedyne 0,8 g na 100 g mięsa) sprawiają, że to idealne uzupełnienie diety biegaczy.

Składniki:

REKLAMA

Przygotowanie sałatki z ogórka

  • ½ kubka łagodnego octu winnego
  • ½ kubka miodu
  • 2 średniej wielkości ogórki pokrojone w paski
  • 1 cebula typu szalotka
  • 2 łyżki imbiru przeciśniętego przez praskę lub rozdrobnionego w malakserze
  • ¼ łyżeczki soli

Mieszanka na bazie marchewki

  • 250 g młodej marchewki przekrojonej na pół lub w ćwiartki
  • 250 g ugotowanych krewetek (obranych)
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1½ kubka grzanek
  • 2 kubki pociętej, świeżej kolendry czarny sezam, uprażony

Przygotowanie:

Zacznij od sałatki z ogórka. Połącz w rondlu ocet winny z miodem. Podgrzewaj na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając zawartość, aż miód się rozpuści. Schłodź do temperatury pokojowej. Do dużego naczynia włóż ogórka, szalotkę, pieprz cayenne, imbir, sól i miód z octem winnym. Dobrze wymieszaj i odstaw.

Zagotuj w osobnym garnku wodę i wrzuć marchewki. Blanszuj je 4 minuty, tak aby były chrupiące. Wyjmuj je z wrzątku i polej zimną wodą. Do pustego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i krewetki. Podgrzewaj 3 minuty na wolnym ogniu. Dodaj marchewki i dressing z ogórkiem. Delikatnie wymieszaj całość, dodając przy tym awokado, grzanki i kolendrę (na samym końcu). Przełóż na talerz i posyp sezamem. Przepis na 6 małych porcji.

W jednej porcji: 335 kcal, węglowodany: 43 g, błonnik: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 14 g

RW 10/2015

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij