Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Sałatka z marchewką, ogórkiem i krewetkami

To danie na wczesną jesień jest jak podsumowanie biegowego sezonu: smaki kwaśne (porażki) przeplatają się ze słodkimi (zwycięstwa). Pikantne przyprawy wyzwalają endorfiny jak po przekroczeniu mety. Pyszny posiłek, który przygotujesz w mniej niż trzydzieści minut.

Marchewka z imbirem, krewetkami i ogórkiem fot. Mitch Mandell

Krewetki to prawdziwie magiczny składnik: wysoka zawartość białka (18,1 g w 100 g) połączona z niską zawartością tłuszczu (jedyne 0,8 g na 100 g mięsa) sprawiają, że to idealne uzupełnienie diety biegaczy.

Składniki:

Przygotowanie sałatki z ogórka

  • ½ kubka łagodnego octu winnego
  • ½ kubka miodu
  • 2 średniej wielkości ogórki pokrojone w paski
  • 1 cebula typu szalotka
  • 2 łyżki imbiru przeciśniętego przez praskę lub rozdrobnionego w malakserze
  • ¼ łyżeczki soli

Mieszanka na bazie marchewki

  • 250 g młodej marchewki przekrojonej na pół lub w ćwiartki
  • 250 g ugotowanych krewetek (obranych)
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1½ kubka grzanek
  • 2 kubki pociętej, świeżej kolendry czarny sezam, uprażony

Przygotowanie:

Zacznij od sałatki z ogórka. Połącz w rondlu ocet winny z miodem. Podgrzewaj na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając zawartość, aż miód się rozpuści. Schłodź do temperatury pokojowej. Do dużego naczynia włóż ogórka, szalotkę, pieprz cayenne, imbir, sól i miód z octem winnym. Dobrze wymieszaj i odstaw.

Zagotuj w osobnym garnku wodę i wrzuć marchewki. Blanszuj je 4 minuty, tak aby były chrupiące. Wyjmuj je z wrzątku i polej zimną wodą. Do pustego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i krewetki. Podgrzewaj 3 minuty na wolnym ogniu. Dodaj marchewki i dressing z ogórkiem. Delikatnie wymieszaj całość, dodając przy tym awokado, grzanki i kolendrę (na samym końcu). Przełóż na talerz i posyp sezamem. Przepis na 6 małych porcji.

W jednej porcji: 335 kcal, węglowodany: 43 g, błonnik: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 14 g

RW 10/2015

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij