REKLAMA

Przepis dla biegacza: Sałatka z miętą, pomidorami i fetą

Słodki groszek, słona feta, soczyste pomidory i orzeźwiająca mięta – mieszanka na pozór wybuchowa – okazuje się dobrze zgraną kompozycją smaków, barw i zapachów. Dodatkowo, dzięki groszkowi, zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na wit. C.

Sałatka z miętą fot. Kate Sears

Lekka, bogata w białko sałatka doda Ci energii i nie obciąży zanadto żołądka. Do tego mięta i rzodkiewki nadadzą jej świeżości.

Składniki na porcję na 4 osób:

Dressing - składniki

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
  • 1 szklanka lekkiej śmietany lub jogurtu
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Sałatka - składniki

  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
  • 10 dag rozdrobnionego sera feta
  • 1 garść liści mięty, porwanych
  • 1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w paski
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado, obrane, pokrojone
  • 2 główki młodej sałaty, niezbyt drobno pokrojone
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w półplasterki
  • 1 garść drobno posiekanego szczypioru

Przygotowanie sałatki:

  1. Najpierw przygotuj dressing. W naczyniu wymieszaj sok z cytryny z solą (jeśli używasz soli morskiej, wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści).
  2. Dodaj śmietanę lub jogurt i szczypior, a następnie zmiksuj wszystko blenderem.
  3. Podsmaż (lub zgrilluj) kurczaka, pokrój w paski, po czym w dużym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

W jednej porcji: 399 kcal, węglowodany: 15 g, białko: 40 g, tłuszcz: 20 g

Więcej przepisów na zdrowe sałatki znajdziesz tutaj:

RW 04/2013

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA