Lato to okres, w którym na polskich stołach królują młode ziemniaczki. Warto wykorzystać je do różnych potraw - my proponujemy je jako bazę do smacznej, lekkiej sałatki.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- ¼ filiżanki oliwy z oliwek
- 6 małych cebulek dymek (potrzebujesz tylko ich białych części, pokrojonych w cienkie plastry)
- 1 łyżka musztardy typu Dijon
- ¼ filiżanki odsączonych kaparów ze słoika
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- ¼ filiżanki liści świeżej mięty, pociętych w cienkie paski
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyszoruj ziemniaki ostrą stroną nowej gąbki do zmywania (nie obieraj ich). Ugotuj kartofelki, aż będą miękkie. W tym czasie wymieszaj w dużej misce oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj dymkę i kapary, wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki pokrój na cienkie plastry i wrzuć od razu do dressingu, który powstał przed chwilą (póki są ciepłe – dzięki temu mocniej przejdą jego smakiem). Dodaj miętę i przemieszaj ponownie. Podawaj na ciepło. Jedzenia z tego przepisu wystarczy dla 4 osób.
W jednej porcji: 235 kcal węglowodany: 25 g błonnik: 3 g białko: 3 g tłuszcz: 14 g
RW 07/2014