[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Przepis dla biegacza: Soczewica curry z dynią

Sycące danie, które doskonale smakuje z sosem mango, miską brązowego ryżu lub zimnym piwem. Jeżeli jednak zjesz ją przed biegiem, lepiej zrezygnować z tego ostatniego dodatku. To propozycja na sycącą kolację, która nie będzie ciężarem w żołądku.

Soczewica curry z dynią fot. Michael Lavine/ Joseph de Leo

Soczewica to bogate źródło białka - na tyle bogate, że z powodzeniem może pełnić rolę alternatywy dla źródeł pochodzenia zwierzęcego. Podana z aromatycznym curry stanowi wyśmienity zastrzyk energii, doskonały przed wielkimi zawodami.

Tego potrzebujesz:

REKLAMA
  • kubek suszonej soczewicy
  • mała dynia zimowa (może być zwykła dynia)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka curry
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżeczka mielonego chili
  • sól i pieprz
  • 1/4 kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do głębokiego garnka i zalej ją zimną wodą. Doprowadź ją do wrzenia, potem zredukuj ogień i wrzuć do garnka kawałki surowej dyni (zostaw skórkę!). Gotuj warzywa (woda powinna tylko "mrugać"), aż dynia zmięknie (ok. godziny). Zdejmij garnek z ognia, odsącz warzywa i odstaw na bok. Dużą łyżką wyjmij kawałki dyni i rozgnieć je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu zmieszaj soczewicę z puree z dyni, oliwą i przyprawami. Przełóż całość do formy do pieczenia i zapiekaj przez 20 minut. Serwuj ciepłe, np. z blanszowanym szpinakiem i wiórkami kokosowymi.

Energia: 530 kcal, białka: 32 g, węglowodany: 94 g, tłuszcz: 8 g

RW 04/2008

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij