Soczewica to bogate źródło białka - na tyle bogate, że z powodzeniem może pełnić rolę alternatywy dla źródeł pochodzenia zwierzęcego. Podana z aromatycznym curry stanowi wyśmienity zastrzyk energii, doskonały przed wielkimi zawodami.
Tego potrzebujesz:
- kubek suszonej soczewicy
- mała dynia zimowa (może być zwykła dynia)
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka curry
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżeczka mielonego chili
- sól i pieprz
- 1/4 kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wsyp soczewicę do głębokiego garnka i zalej ją zimną wodą. Doprowadź ją do wrzenia, potem zredukuj ogień i wrzuć do garnka kawałki surowej dyni (zostaw skórkę!). Gotuj warzywa (woda powinna tylko "mrugać"), aż dynia zmięknie (ok. godziny). Zdejmij garnek z ognia, odsącz warzywa i odstaw na bok. Dużą łyżką wyjmij kawałki dyni i rozgnieć je dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu zmieszaj soczewicę z puree z dyni, oliwą i przyprawami. Przełóż całość do formy do pieczenia i zapiekaj przez 20 minut. Serwuj ciepłe, np. z blanszowanym szpinakiem i wiórkami kokosowymi.
Energia: 530 kcal, białka: 32 g, węglowodany: 94 g, tłuszcz: 8 g
RW 04/2008
Komentarze