Zabrakło soczewicy? Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne warzywa strączkowe, które masz pod ręką.
Składniki:
- 1 kubek namoczonej (ale nie z puszki), brązowej lub czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 kubek posiekanej cebuli
- 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
- 2 kubki posiekanego kalafiora
- 1 kubek pokrojonego w kostkę bakłażana
- 1 kubek pokrojonej w kostkę cukinii
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala czarny pieprz (do smaku)
- świeża kolendra szczypta papryczki chili (w wersji na ostro)
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju roślinnego i łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę, imbir i czosnek – duś, mieszając, przez 5 minut. Przełóż zawartość garnka do innego pojemnika. Zwiększ nieco temperaturę, dolej 2 łyżki oleju i dorzuć kalafiora, cukinię i bakłażana – mieszaj i duś ok. 5 minut. Dodaj garam masala, pieprz i papryczkę. Mieszaj przez minutę. Przerzuć wszystkie składniki z powrotem do garnka.
Dodaj soczewicę i tyle wody, aby jej poziom kończył się 3 cm nad składnikami gulaszu. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie (25-35 minut). Posyp świeżą kolendrą. Porcja dla 6 osób.
W jednej porcji: 279 kcal; węglowodany: 40 g; białko: 15 g; tłuszcz: 7 g
RW 01-02/2014