[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Śródziemnomorska pizza z wieprzowiną

Według badań pizza to najpopularniejszy fast food w Polsce. Nie musi być jednak niezdrowa. Wystarczy przyrządzić ją w domu i dodać najlepsze składniki. Wtedy zamiast ociekać tłuszczem będzie pełna wartości odżywczych. Sprawdź, jak przyrządzić zdrową wersję przysmaku z Włoch.

Pizza fot. Michael Graydon, Nikole Herriott

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 200 g polędwicy wieprzowej, cienko pokrojonej
  • ½ kubka tapenady (Zobacz: Przepis na tapenadę)
  • 85 g miękkiego sera koziego (pokruszonego)
  • 1 kubek cienko pokrojonej czerwonej cykorii
  • 1 kubek cienko pokrojonego kopru włoskiego
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 6 potarganych liści bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim płomieniu i smaż wieprzowinę, aż zbrązowieje na zewnątrz, ale będzie nadal różowawa w środku. Rozsmaruj tapenadę na cieście, zostawiając pusty brzeg. Rozłóż cykorię, kozi ser, wieprzowinę i koper włoski – właśnie w tej kolejności. Piecz przez około 10 minut, albo aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące (zerknij na wskazówki pieczenia margherity). Gotową pizzę posyp orzechami piniowymi i bazylią.

RW 08/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij