Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- 200 g polędwicy wieprzowej, cienko pokrojonej
- ½ kubka tapenady (Zobacz: Przepis na tapenadę)
- 85 g miękkiego sera koziego (pokruszonego)
- 1 kubek cienko pokrojonej czerwonej cykorii
- 1 kubek cienko pokrojonego kopru włoskiego
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 6 potarganych liści bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni na średnim płomieniu i smaż wieprzowinę, aż zbrązowieje na zewnątrz, ale będzie nadal różowawa w środku. Rozsmaruj tapenadę na cieście, zostawiając pusty brzeg. Rozłóż cykorię, kozi ser, wieprzowinę i koper włoski – właśnie w tej kolejności. Piecz przez około 10 minut, albo aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące (zerknij na wskazówki pieczenia margherity). Gotową pizzę posyp orzechami piniowymi i bazylią.
RW 08/2014
Komentarze