Przepis na szponder z jaśminowym ryżem i surówką

Szponder to wyraziste w smaku, lekko słodkawe mięso wołowe, które wyśmienicie nadaje się na grilla lub patelnię. Jego świeży, aromatyczny zapach i wspomniany delikatny smak będą dla Ciebie uczciwą nagrodą za przebiegnięte na treningu kilometry.

Szponder, jaśminowy ryż i surówka z kapusty Mitch Mandell
Wykorzystaj pyszny pomysł na szponder / fot. Mitch Mandell

Wołowina ma dużo żelaza i białka potrzebnego biegaczom po treningu. Im dłużej będziesz marynować mięso, tym lepszy uzyskasz smak. 

Składniki:

Mięso i marynata:

  • 1 ½ kg szpondra wołowego z kością (młode mięso)
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki plus kilka plasterków (do dekoracji)
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • sól do smaku
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • ½ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych

Surówka:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki posiekanej, świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku, mielony
  • 1 mała ostra papryka, posiekana
  • ¼ głowy białej kapusty, cienkie plasterki (4 szklanki)
  • ¼ głowy czerwonej kapusty, cienkie plasterki (4 szklanki)
  • 2 marchewki pokrojone w zapałki

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko kokosowe, dodaj czosnek, sok z limonki, kolendrę, sos chili, kilka szczypt soli. Wymieszaj i w marynacie zanurz mięso. Przechowuj je w lodówce przez minimum godzinę, najlepiej jednak nawet 24 godziny. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W czasie gotowania się ryżu zrób surówkę: w dużej misce wymieszaj olej, sos rybny lub sojowy, ocet, wodę, cukier, posiekaną kolendrę, sok z limonki, czosnek i posiekane papryczki. W osobnej misce wymieszaj białą i czerwoną kapustę, dorzuć marchewki. Dodaj sos do warzyw, całość wymieszaj. Odłóż na bok i rozgrzej piekarnik.

Plastry szpondra obsmaż tak, jak stek – od 3 do 4 minut z każdej strony (średnio wysmażony) lub od 5 do 6 min (dobrze wysmażony). Po smażeniu odłóż mięso na deskę i odczekaj około 3 minut, zanim zaczniesz go kroić. Podziel ryż na 6 części. Układaj warstwami: najpierw ryż, później mięso, a na końcu surówkę. Udekoruj orzeszkami ziemnymi i limonką. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 425 kcal węglowodany: 36 g białko: 28 g tłuszcz: 19 g

RW 05/2015  

REKLAMA
}