Tortilla na śniadanie doskonale wpasuje się w chłodne, jesienne poranki. Jest szybka w przygotowaniu, więc po powrocie z treningu nie zdążysz nawet zgłodnieć, a już będzie gotowa.
Składniki:
- 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
- 1 mała, posiekana papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- puszka ciemnej fasoli
- 4 gotowane jaja
- ¼ szklanki jogurtu greckiego sok wyciśnięty z cytryny
- 4 tortille pełnoziarniste (25 cm)
- ½ szklanki tartego żółtego sera
- 1 awokado, pokrojone w plasterki
- 1 filiżanka sałatki typu salsa
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i papryczkę podduś na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kmin, a następnie fasolę i wymieszaj wszystko. Gdy fasola będzie już gorąca, dodaj roztrzepane jajka i smaż, aż się zetną. Dopraw solą do smaku.
Zmieszaj jogurt z sokiem z limonki i odstaw na chwilę na bok. Podpiecz tortille na patelni, aż będą gorące. Wyłóż je na talerz, a następnie nałóż na środek wcześniej przygotowaną masą jajeczno-fasolową. Dodaj sera, kawałki awokado i wymieszany z sokiem limonkowym jogurt. Zwiń i podawaj z filiżanką salsy. Przepis na 4 porcje.
W jednej porcji: 498 kcal węglowodany: 57 g białko: 23 g tłuszcz: 24 g
RW 11/2014