Poniższy przepis to świetna recepta na bogaty w białko, lekki i zdrowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, co sprawia, że tuńczyk grillowany w ziołach to idealna propozycja na szybki obiad.
Składniki:
- 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 filety lub steki z tuńczyka
- 1,5 szklanki posiekanej natki pietruszki skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 4 ząbków czosnku soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Na pół godziny przed przygotowaniem całości zmieszaj natkę pietruszki, skórki pomarańczowe i cytrynowe oraz czosnek. Natrzyj tym filety z tuńczyka, równomiernie z obu stron. Odstaw na chwilę, żeby ryba przeszła aromatem przypraw. Piecz lub grilluj w temperaturze 230o, przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości fileta.
Kalorie: 276, białko: 30 g, węglowodany: 2g, tłuszcze: 16 g
RW 02/2007
Komentarze