[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Warzywne szaszłyki z grilla

Aby zwykłym warzywom nadać ciekawy smak, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny lub limonki. I częściej używaj grilla, bo smażone na nim warzywa nie tracą zbyt wiele wartości odżywczych. Dodaj sobie energii przed popołudniowym biegiem!

Warzywne szaszłyki z grilla z baskijskim sosem fot. Michael Lavine, Joseph De Leo

Kto powiedział, że szaszłyki muszą być niezdrowe? Na pewno nie znani z kulinarnych talentów Baskowie. Wypróbuj nasz przepis na lekki lunch, a zobaczysz, że nie zabraknie ci na treningu energii.

Składniki:

  • 3 papryki różnych kolorów, pokrojone w duże kawałki
  • 2 duże pieczarki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 cukinie, pokrojone w plastry
  • czerwona cebula, pokrojona w grube plastry
  • mieszanka przypraw: sól i świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 łyżki chili,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • łyżka startej skórki pomarańczy

Baskijski zielony sos:

  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 3 liście laurowe
  • 3 limonki (lub 6 łyżeczek soku z limonki)
  • papryka poblano (czarna)
  • papryczka serrano chili
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1/3 kubka posiekanej, świeżej, zielonej pietruszki
  • 1/4 kubka posiekanego, świeżego oregano
  • 1/2 kubka posiekanej, świeżej bazylii
  • 1/3 kubka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Posyp warzywa mieszanką przypraw i odstaw je na bok w dużej misce. Rozgrzej grill (lub użyj patelni grillowej). Posiekaj drobno papryki razem z nasionami. Zrób zielony sos, rozgniatając razem czosnek, papryki, liść laurowy i sól w moździerzu, aż uzyskasz jednolitą pastę (jeśli nie masz moździerza, zrób to w blenderze, dodając łyżeczkę octu winnego). Przełóż pastę do miseczki i wsyp do niej pietruszkę, oregano i bazylię, na koniec dodaj sok z limonki oraz oliwę. Przygotuj szaszłyki z warzyw i zgrilluj je tak jak lubisz. Podawaj szaszłyki z brązowym ryżem, polane sosem.

W jednej porcji: kalorie: 220, białko: 7 g, węglowodany: 29 g, tłuszcz: 11 g

RW 04/2008

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij