Kto powiedział, że szaszłyki muszą być niezdrowe? Na pewno nie znani z kulinarnych talentów Baskowie. Wypróbuj nasz przepis na lekki lunch, a zobaczysz, że nie zabraknie ci na treningu energii.
Składniki:
- 3 papryki różnych kolorów, pokrojone w duże kawałki
- 2 duże pieczarki, pokrojone w ćwiartki
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- czerwona cebula, pokrojona w grube plastry
- mieszanka przypraw: sól i świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżki chili,
- łyżeczka soli morskiej,
- łyżka startej skórki pomarańczy
Baskijski zielony sos:
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 3 liście laurowe
- 3 limonki (lub 6 łyżeczek soku z limonki)
- papryka poblano (czarna)
- papryczka serrano chili
- 1/2 łyżki soli morskiej
- 1/3 kubka posiekanej, świeżej, zielonej pietruszki
- 1/4 kubka posiekanego, świeżego oregano
- 1/2 kubka posiekanej, świeżej bazylii
- 1/3 kubka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Posyp warzywa mieszanką przypraw i odstaw je na bok w dużej misce. Rozgrzej grill (lub użyj patelni grillowej). Posiekaj drobno papryki razem z nasionami. Zrób zielony sos, rozgniatając razem czosnek, papryki, liść laurowy i sól w moździerzu, aż uzyskasz jednolitą pastę (jeśli nie masz moździerza, zrób to w blenderze, dodając łyżeczkę octu winnego). Przełóż pastę do miseczki i wsyp do niej pietruszkę, oregano i bazylię, na koniec dodaj sok z limonki oraz oliwę. Przygotuj szaszłyki z warzyw i zgrilluj je tak jak lubisz. Podawaj szaszłyki z brązowym ryżem, polane sosem.
W jednej porcji: kalorie: 220, białko: 7 g, węglowodany: 29 g, tłuszcz: 11 g
RW 04/2008
Komentarze