Warzywno-mięsna zupa z chili - przepis dla biegacza

Dodatek chili w tej zimowo-wiosennej zupie rozgrzeje Cię po biegu jak słońce nad Meksykiem. Mięso i fasola dostarczą białko niezbędne do regeneracji mięśni, a warzywa – witamin. Wypróbuj szybki przepis na zdrową i niezwykle pożywną zupę.

Warzywno-mięsna zupa z chili Antonis Achilleos
Przepis na warzywno-mięsną zupę z chili (fot. Antonis Achilleos).

Połączenie białka chudego mięsa z białkiem roślinnym fasoli świetnie regeneruje mięśnie po długim treningu, a kapsaicyna w chili ma właściwości przeciwzapalne.

Składniki dla sześciu osób:

  • ok. 250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub drobiu
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • ok. 250 g pokrojonych pieczarek
  • 1 świeża lub suszona papryczka chili, bez nasion
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy sól oraz świeżo zmielony pieprz
  • liście świeżej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:

Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij patelnię z ognia. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż lekko cebulę z czosnkiem, wykorzystując tłuszcz powstały po usmażeniu mięsa. Po około minucie dodaj pokrojone warzywa, duś przez 5 minut.

Dodaj przyprawy i wymieszaj, po czym wrzuć pomidory, chili, fasolę oraz wcześniej usmażone mięso mielone. Wlej zalewę z fasoli i uzupełnij bulionem. Po doprowadzeniu całości do wrzenia gotuj przez kolejne 10-15 minut. Posyp danie świeżymi liści kolendry lub pietruszki.

W jednej foremce: energia – 300 kcal, węglowodany – 33 g, białko – 19 g, tłuszcz – 10 g

Zajrzyj tutaj po więcej przepisów na zupy:

RW 03/2012  

Zobacz również:
REKLAMA
}