Połączenie białka chudego mięsa z białkiem roślinnym fasoli świetnie regeneruje mięśnie po długim treningu, a kapsaicyna w chili ma właściwości przeciwzapalne.
Składniki dla sześciu osób:
- ok. 250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub drobiu
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę
- 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- ok. 250 g pokrojonych pieczarek
- 1 świeża lub suszona papryczka chili, bez nasion
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy sól oraz świeżo zmielony pieprz
- liście świeżej kolendry lub pietruszki
Przygotowanie:
Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij patelnię z ognia. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż lekko cebulę z czosnkiem, wykorzystując tłuszcz powstały po usmażeniu mięsa. Po około minucie dodaj pokrojone warzywa, duś przez 5 minut.
Dodaj przyprawy i wymieszaj, po czym wrzuć pomidory, chili, fasolę oraz wcześniej usmażone mięso mielone. Wlej zalewę z fasoli i uzupełnij bulionem. Po doprowadzeniu całości do wrzenia gotuj przez kolejne 10-15 minut. Posyp danie świeżymi liści kolendry lub pietruszki.
W jednej foremce: energia – 300 kcal, węglowodany – 33 g, białko – 19 g, tłuszcz – 10 g
Zajrzyj tutaj po więcej przepisów na zupy:
- 4 przepisy na rozgrzewające zupy dla biegacza
- Przepis dla biegacza: Meksykańska zupa z kurczakiem
- Przepis dla biegacza: Zupa z krewetek i kukurydzy
RW 03/2012