[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Warzywno-mięsna zupa z chili - przepis dla biegacza

Dodatek chili w tej zimowo-wiosennej zupie rozgrzeje Cię po biegu jak słońce nad Meksykiem. Mięso i fasola dostarczą białko niezbędne do regeneracji mięśni, a warzywa – witamin. Wypróbuj szybki przepis na zdrową i niezwykle pożywną zupę.

Warzywno-mięsna zupa z chili Przepis na warzywno-mięsną zupę z chili / fot. Antonis Achilleos

Połączenie białka chudego mięsa z białkiem roślinnym fasoli świetnie regeneruje mięśnie po długim treningu, a kapsaicyna w chili ma właściwości przeciwzapalne.

Składniki:

REKLAMA
  • ok. 250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub drobiu
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • ok. 250 g pokrojonych pieczarek
  • 1 świeża lub suszona papryczka chili, bez nasion
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy sól oraz świeżo zmielony pieprz
  • liście świeżej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:

Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij patelnię z ognia. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż lekko cebulę z czosnkiem, wykorzystując tłuszcz powstały po usmażeniu mięsa. Po około minucie dodaj pokrojone warzywa, duś przez 5 minut.

Dodaj przyprawy i wymieszaj, po czym wrzuć pomidory, chili, fasolę oraz wcześniej usmażone mięso mielone. Wlej zalewę z fasoli i uzupełnij bulionem. Po doprowadzeniu całości do wrzenia gotuj przez kolejne 10-15 minut. Posyp danie świeżymi liści kolendry lub pietruszki. Danie dla sześciu osób.

W jednej foremce: energia – 300 kcal, węglowodany – 33 g, białko – 19 g, tłuszcz – 10 g

Zajrzyj tutaj po więcej przepisów na zupy:

» 4 przepisy na rozgrzewające zupy dla biegacza
» Przepis dla biegacza: Meksykańska zupa z kurczakiem
» Przepis dla biegacza: Zupa z krewetek i kukurydzy

RW 03/2012  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij